:

Vad odlas runt Nilen?

Innehållsförteckning:

  1. Vad odlas runt Nilen?
  2. På vilka olika sätt hade befolkningen nytta av Nilen?
  3. Vad gör en farao?
  4. Vad åt och drack människorna i det gamla Egypten?
  5. Hur man blir en farao?
  6. Hur förlorade Egypten sin storhetstid?

Vad odlas runt Nilen?

Grönsaker som lök, och kronärtskockor och apelsiner är en stor exportvara och då det egyptiska pundet nästan halverats i värde har varorna blivit lättsålda till länder som Kina och Australien. De har också tre kycklingfarmer med 15.000 kycklingar vardera vilket ger 45.000 kycklingar per år.

På vilka olika sätt hade befolkningen nytta av Nilen?

Nilen var också av avgörande betydelse för kommunikationerna i det forntida Egypten. De flesta byar låg nära floden och tempel som låg närmare öknen var sammanbundna med Nilen genom kanaler. De flesta delar av samhället gick alltså att nå sjövägen. Skulle man norrut följde man med strömmen.

Vad gör en farao?

I det gamla Egypten härskade farao eller en drottning som ägde all jord och alla människor i riket. De fick hjälp att styra riket av präster, ämbetsmän och skrivare som hade kontroll över folket.

Vad åt och drack människorna i det gamla Egypten?

Det forntida Egyptens mat omfattar mattraditioner som sträcker sig över mer än 3000 år, men som ändå var väldigt likartade fram till grekisk-romersk tid. Basvarorna för både fattig och rik var bröd och öl i kombination med grönsaker som lök och kött, vilt och fisk i mindre omfattning. Även vin dracks.

Hur man blir en farao?

blev det en av den egyptiska kungens titlar. Lite anakronistiskt brukar man idag säga "farao" om alla egyptiska kungar ända från fördynastisk tid (cirka 3200 f.Kr. - 3000 f.Kr.). ... Farao var en sorts gud över Egypten, som troddes ha blivit utvald av gudarna att härska över folket.

Hur förlorade Egypten sin storhetstid?

Efter den sista erövringen, som leddes av Alexander den store, grundade en av Alexanders generaler, Ptolemaios I Soter, den ptolemeiska dynastin som styrde Egypten fram till 30 f. Kr. då det erövrades av Rom och införlivades i det romerska riket som en provins.