:

Hur använder man grön kardemumma?

Innehållsförteckning:

  1. Hur använder man grön kardemumma?
  2. Vad är en Kardemummakapsel?
  3. Hur görs kardemumma?
  4. Hur Mortla kardemumma?
  5. Hur krossar man kardemumma?
  6. Är det nyttigt med kardemumma?
  7. Vad menas med stött kardemumma?
  8. Vem äter mest kardemumma?
  9. Hur odlar man kardemumma?
  10. Vad väger kardemumma?

Hur använder man grön kardemumma?

Smaken är söt och väldigt trevlig. Vi i Sverige använder ex vis denna krydda för bullar och bakverk. I andra delar av världen så smaksätter man kaffe, te och tillsätter kardemumma i maträtter. I Indien så är denna krydda ett måste i Chai och vissa sötsaker!

Vad är en Kardemummakapsel?

En kardemummakapsel innehåller ca 8 - 16 kärnor. 10 hela kardemummakapslar motsvarar ca 1,5 tsk malen kardemumma. Varför kardemumma heter kardemumma finns det ingen bra förklaring på, men grekiska källor berättar om amomon och kardamomon, kryddor som importerades från Fjärran Östern.

Hur görs kardemumma?

Kardemumma eller grön kardemumma (Elettaria cardamomum), är en flerårig liljeliknande ört som är upp till 4 meter hög. Bladen är upp till 60 centimeter långa med en långsmal spets. ... Frukten är en cirka 1–2 centimeter lång gulgrön frökapsel som innehåller bruna frön.

Hur Mortla kardemumma?

Hel kardemumma / Kardemummakärnor Använd kardemummakärnor och stöt dem i en mortel så får du stött kardemumma som du kan använda istället för mald kardemumma. Stött kardemumma ger en godare smak än färdigmalen. Om du har en kardemummakvarn så är det kardemummakärnor du ska fylla den med.

Hur krossar man kardemumma?

Få dofter slår doften av nystött kardemumma. Har du ingen mortel kan du krossa kardemummakärnorna med kavel eller lägga dem mellan två skärbrädor och trycka till - allt för att få ut mest smak!

Är det nyttigt med kardemumma?

Kardemumma. ... Kardemumma innehåller även mycket antioxidanter vilket gör den antiinflammatorisk samt stärker immunförsvaret. Kardemumma innehåller även flera viktiga näringsämnen som järn, magnesium, kalium och spår av C-vitamin. Perfekt i vintertid, vilken tur att det är en av våra mest använda kryddor i jul.

Vad menas med stött kardemumma?

Kardemumma tillhör kryddliljefamiljen, precis som gurkmeja och ingefära. Men här är det inte jordstammen som används utan det är fröna. De brunsvarta kardemummakärnorna som ofta används malda eller krossade ligger i ljusa eller gröna kapslar. Färgen beror på vilken metod som använts för att torka kapslarna.

Vem äter mest kardemumma?

Till skillnad från övriga världen konsumerar vi svenskar enorma mängder kardemumma och blir slagna blott av arabländerna i mellanöstern som gärna kryddar sitt kaffe med den.

Hur odlar man kardemumma?

Kardemumma trivs på en ljus plats men skyddas mot stark sommarsol. Kardemumma får aldrig torka ut helt och måste därför vattnas regelbundet. För lite vatten och för stark sol leder till att bladen skrumpnar. Näringsbehovet är måttligt.

Vad väger kardemumma?

En doft av Nybakt

OMVANDLINGSTABELL
Kardemumma70 g3 g
Kanel40 g2 g
Salt120 g6 g
Havssalt100 g5 g