:

Vad gör tvättmaskin?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör tvättmaskin?
  2. Hur fungerar en tvättmaskin steg för steg?
  3. Vad lägger man i tvättmaskinen?
  4. Hur mycket kan man stoppa in i tvättmaskinen?
  5. Hur funkar en toppmatad tvättmaskin?
  6. Vad tvättar man sängkläder i?

Vad gör tvättmaskin?

En tvättmaskin har en motor och en växellåda som gör att tvättrumman inne i maskinen snurrar. I trumman finns valkar som lyfter upp tvätten så att den gnuggas. Numera har vi också smarta tvättmedel med enzymer som är bra på att lösa upp svåra fläckar.

Hur fungerar en tvättmaskin steg för steg?

Idén med tvättmaskinen är enkel. Först slungas kläderna runt med tvättmedlet och vattnet för att smutsen ska rensas ut och plaggen ska bli rena. Sedan är det dags att avlägsna vattnet genom centrifugering. Det betyder att kläderna snurrar runt i maskinen i hög fart att vattnet försvinner.

Vad lägger man i tvättmaskinen?

De allra flesta tvättmaskiner har ett fack för tvättmedel och sköljmedel med separata delar för respektive medel. Allra vanligast är tre olika behållare i facket med symbolerna I, II och *. I-symbolen: gäller tvättmedel för förtvätt när du har kläder som är riktigt smutsiga. Används sällan, men kan vara bra att veta.

Hur mycket kan man stoppa in i tvättmaskinen?

En bra tumregel är att fylla trumman till omkring 80 % utan att packa ihop plaggen (detta gäller endast normala bomullsprogram – den mängd tvätt du kan lägga in för specialprogram varierar, se användarmanualen för din maskin).

Hur funkar en toppmatad tvättmaskin?

En toppmatad tvättmaskin fungerar som andra tvättmaskiner. Toppmatad innebär att luckan där du matar in tvätten sitter på toppen av maskinen, istället för på fronten. Toppmatade tvättmaskiner finns i olika storlekar, men ofta är de smalare än frontmatade maskiner.

Vad tvättar man sängkläder i?

En lämplig temperatur för påslakan och örngott är 40–60 grader och en lämplig temperatur för lakan är 60 grader. Man ska även tvätta madrasskyddet regelbundet i 60 grader. Täcken och kuddar kan upplevas tunnare med tiden. Tvätta dem 2–3 gånger per år på 60 grader med några tennisbollar för att bevara fylligheten.