:

Vad har man Täckbark till?

Innehållsförteckning:

 1. Vad har man Täckbark till?
 2. Vilka växter tål Täckbark?
 3. Hur gödsla med Täckbark?
 4. Vad är Täckbark gjort av?
 5. Vad lägger man under Täckbark?
 6. Vad har man Barkmull till?
 7. Vad är marktäckning?
 8. Vilka växter gillar torv?
 9. När gödsla Måbär?
 10. När ska man lägga Täckbark?

Vad har man Täckbark till?

Täckbark fungerar som ett skyddande lager mot kyla, tjäle, ogräs och avdunstning samtidigt som du slipper vattna lika ofta. Den lämpar sig extra bra för känsliga växter. Barken ska inte blandas ner i jorden utan strös ovanpå till exempel en rabatt, för att skapa en torr yta fri från ogräs.

Vilka växter tål Täckbark?

 • Morötter.
 • Palettblad.
 • Pelargoner.
 • Perenner.
 • Pollinerarväxter.
 • Prydnadsgräs.

Hur gödsla med Täckbark?

Vartefter barken bryts ner kan du fylla på med ny täckbark. För bästa effekt bör du lägga ut minst 5-6 cm. Täckbarken är ogödslad. Om du marktäcker med täckbark bör du därför gödsla litet extra, eftersom en del av gödseln tillfälligt binds i barken på sin väg ner i jorden.

Vad är Täckbark gjort av?

Kekkilä Täckbark är en högkvalitet täckmaterial gjord av ren tallbark. Täckbarken är avsedd för täckning av marken runt träd och buskar samt i frukt- och bärträdgårdar för att förebygga ogräs och hålla jorden fuktig.

Vad lägger man under Täckbark?

Täckbarken skapar ett isolerande luftskikt vilket hindrar kylan från att tränga ner i marken. På våren läggs barken ut i ett minst 10 cm tjockt lager för att hindra ogräsväxt och avdunstning. Ogräsfrön får inte fäste i den grova ytan som torkar upp snabbt.

Vad har man Barkmull till?

Mulch/marktäckning: Barkmylla kan även användas som mulch eller marktäckning och läggas som ett 2-5 cm tjockt lager uppe på jordytan t ex i rabatter för att behålla fukten i jorden och tillföra näring till rötterna. En säck räcker till ca 2 m2.

Vad är marktäckning?

Marktäckning innebär att man täcker marken med något material så att jorden inte ligger bar. Intresset för marktäckning har under de senaste åren ökat markant, främst genom den ökade omfattningen av ekologisk odling. Metoden är dock inte något nytt påfund.

Vilka växter gillar torv?

Plantera! Och i en torvrabatt har man surjordsväxter så klart. Främst familjen Ericaceae: rododendron, azalea, ljung och så Kalmia, Enkianthus, Pieris, buskmagnolia, häxal, trollhassel, pärlrönn, kejsarolvon, odlad blåbär m. fl...

När gödsla Måbär?

Gödsla gräsmattan 2-3 ggr/år. Första gången i slutet av april, så fort det är barmark och växten har kommit igång. Sedan maj-juni, därefter juli-augusti.

När ska man lägga Täckbark?

Täck känsliga växter med täckbark på hösten. På rosor kupa upp minst 10 cm barken mot grenarna. Täckbarken skapar ett isolerande luftskikt vilket hindrar kylan från att tränga ner i marken. På våren läggs barken ut i ett minst 10 cm tjockt lager för att hindra ogräsväxt och avdunstning.