:

Vad använder man en tumstock till?

Innehållsförteckning:

  1. Vad använder man en tumstock till?
  2. Vilka problem löste tumstocken?
  3. Varför uppfanns tumstock?
  4. Hur bred är en tumstock?
  5. Vad betyder krysset på Tumstocken?
  6. Vad är en Ritsmått?
  7. Hur lång är en tumstock i tum?
  8. Hur många tum är 64 cm?
  9. Vad är det för träslag i en tumstock?
  10. Hur mycket kostar en tumstock?

Vad använder man en tumstock till?

När man till exempel ska kontrollera om ett hörn är exakt 90 ◦, kan tumstocken användas. Att sätta ett märke 80 cm in på väggen från hörnet nere vid golvet och motsvarande märke 60 cm från hörnet på den andra väggen. Att då lägga sin tumstock mellan märkena och se att den passar och att vinkeln är 90 ◦.

Vilka problem löste tumstocken?

Vilket problem löste tumstocken? Den har en skala i centimeter och en i tum intill varandra, så det är lätt att omvandla mellan tom och centimeter. (Den är också hopfällbar, så den är lätt att ta med sig.) Förklara hur enheterna decimeter, liter och kilogram hör ihop.

Varför uppfanns tumstock?

Den var till för att på ett enkelt sätt omvandla tum till centimeter eller det motsatta. Men mätstickan var ganska otymplig, en meter lång och det tyckte ingenjör Kollén inte var så praktiskt utan han konstruerade istället en hopfällbar måttstock, därmed var tumstocken född.

Hur bred är en tumstock?

Tumstock av trä med millimeterskala. Längd hopfälld 24 cm. Bredd 17 mm.

Vad betyder krysset på Tumstocken?

På Hultafors tumstockar (cmstockar) finns ett kryss på att 17,5 cm. ... Efter många mejl och samtal till Hultafors så visar det sig att det är ett varumärke när de exporterar produkten.

Vad är en Ritsmått?

Strykmått är ett enkelt ritsmått som du bl. a. använder när du ska mäta upp och såga till virke. Verktyget har en ritsspets på vitsstångens främre ände, vilken du använder för att markera kapstället.

Hur lång är en tumstock i tum?

De äldsta tumstockarna var 24 tum långa, det vill säga 1 aln, och veks i två eller fyra delar med ett mässingsgångjärn. I och med metersystemets införande övergick man till först 1 meter (sex delar) och senare även till 2 meters längd (tio delar, alltså i hopfällt läge något längre än enmetersmodellen).

Hur många tum är 64 cm?

Centimetern är en längdenhet i det metriska systemet, motsvarande en hundradel av en meter. 1 cm är likvärdig med 0,39370 tum.

Vad är det för träslag i en tumstock?

Glasbjörken från Dalarna levereras till Hultafors i form av träblock. Innan tillverkningen kan börja torkas björkträet till exakt rätt fuktighet. Blocken sågas sedan till mindre delar och hyvlas innan ändarna målas röda. Före monteringen trycks mätmarkeringarna och alla delar lackeras.

Hur mycket kostar en tumstock?

Lägsta pris på Hultafors 59-2-10 Tumstock är 56 kr, vilket är det billigaste priset just nu bland 40 jämförda butiker.