:

Varför Spårlina?

Innehållsförteckning:

  1. Varför Spårlina?
  2. Hur använda Långlina?
  3. Hur lång får en Spårlina vara?
  4. Varför Spårsele?
  5. Varför retrieverkoppel?
  6. Hur övar man inkallning?
  7. Får hund att komma?
  8. Hur långt innan ska man lägga blodspår?
  9. Hur långt är ett viltspår?

Varför Spårlina?

Att använda en spårlina är bra om det är så att du vill träna spår och du är osäker på om hunden ska springa iväg eller inte. Spårlinor används inte bara vid privat träning eller jakt utan det är även vanligt att de används vid träning inom polisen, tullen och militären.

Hur använda Långlina?

Först håller du linan i handen, sedan sitter den fast i ett bälte. Till slut tränar du med linan släpande efter hunden, då blir den en säkerhet, då kan du alltid få stopp på hunden om det behövs.

Hur lång får en Spårlina vara?

Har du tänkt gå viltspårprov så får spårlinan inte vara längre än tio meter. Om man vill använda en spårsele eller ett halsband är lite av tycke och smak. Spårsele används oftast, men det blir allt vanligare med spårhalsband, som är ett lite bredare halsband.

Varför Spårsele?

En spårsele hindrar inte din hund Detta så att den i lugn och ro kan spåra utan att kroppen hämmas av selen när hunden rör sig framåt. En spårsele ska ge fria andningsvägar åt hunden i alla lägen.

Varför retrieverkoppel?

Ett retrieverkoppel är ett koppel som är smidigt att använda vid träning då du behöver kunna ta på och av hundkopplet snabbt.

Hur övar man inkallning?

Valpen och inkallning Börja med att öva inkallning på en gång, men tänk på att du bör vara i en störningsfri miljö. När du ser att valpen är på väg mot dig utan att du har kallat på den, ropa valpens namn och "kom". Belöna valpen när den kommer. Koppla inte upp valpen.

Får hund att komma?

Det ska löna sig för valpen att komma till dig En hund eller en valp gör bara det den får fördel i att göra och det är det man ska använda sig av. Att lära en hund att komma på inkallning är inget man gör på en dag eller två, det tar tid. Men det gäller att träna på och hela tiden ha en bestämd målsättning.

Hur långt innan ska man lägga blodspår?

Blodspår skulle kunna vila i allt från lite under en timme upp till något dygn innan man tar det.

Hur långt är ett viltspår?

I båda klasserna är spåret minst 600 meter långt och ska innehålla fyra vinklar och ett bloduppehåll. Spåret ska läggas med två deciliter blod. I anlagsklass är spåret 2–5 timmar gammalt, i öppen klass 12–24 timmar gammalt.