:

Är osthyvel svenskt?

Innehållsförteckning:

 1. Är osthyvel svenskt?
 2. Hur såg osthyveln ut förr?
 3. Var finns osthyvlar?
 4. Hur gör man en osthyvel?
 5. Vilken osthyvel är bäst?
 6. Hur uppfanns osthyveln?
 7. Hur hyvlar man Västerbottenost?
 8. Hur mycket kostar en osthyvel?
 9. Vad är osthyveln gjord av?
 10. Vilken hushållsost är bäst?

Är osthyvel svenskt?

Många tror att osthyveln är en svensk uppfinning men det var den norska snickaren Thor Bjørklund från Lillehammer som 1925 uppfann världens första osthyvel. Bjørklund konstruerade osthyveln på grund av irritationen från problemet med att skära fina jämna skivor ost med en vanlig kniv.

Hur såg osthyveln ut förr?

Bjørklund ville kunna skära tunna skivor av ost, men det var svårt att skära så tunt som han ville med en vanlig kniv. Bjørklund var snickare och när han funderade på en lösning blev han inspirerad av hyveln i sin snickarverkstad. Han konstruerade en variant av den anpassad för ost och den klassiska osthyveln var född.

Var finns osthyvlar?

I norden är osthyveln ett mycket vanligt redskap i köket. Utanför norden är det inte alls lika vanligt, i många länder köper man hårdost som säljs i färdigskurna skivor. På Bagaren och Kocken hittar du flera olika modeller av den klassiska osthyveln, bland annat den danska designen av osthyvel med tråd.

Hur gör man en osthyvel?

Osthyveln produceras i stor masstillverkning. Bladen gjuts i formar och skaftet likaså. Därefter sammanfogas de båda delarna med hjälp av lim. Många företag till exempel Fiskars och Sveico är tillverkare av osthyvlar.

Vilken osthyvel är bäst?

Våra favoriter

 • Björklund Osthyvel Original 1925. Vårt betyg (4.8/5) Det finns inget mer traditionellt än osthyveln Original 1925 från norska varumärket Björklund. ...
 • Iittala Collective Tools Osthyvel 22 cm. Vårt betyg (4.7/5) ...
 • Rösle Osthyvel. Vårt betyg (4.6/5)

Hur uppfanns osthyveln?

Thor Bjørklund Cheese Slicer/Inventors

Hur hyvlar man Västerbottenost?

Hälften av osten hamnar liksom inte ens där den ska.

Hur mycket kostar en osthyvel?

De flesta av osthyvlarna kostar mellan 20 kr och 30 kr, förutom testets dyraste som kostar 129 kr. Testets vinnare är osthyveln från Brabantia som får full pott från Ica-Kuriren. Den är lätt att hyvla med och ger lagom tjocka skivor.

Vad är osthyveln gjord av?

Osthyvel är ett hushållsredskap som används för att hyvla tunna skivor av hårdost. Den påminner i ett vanligt utförande något om en stekspade och i främre delen, som ofta är av rostfritt stål, finns en vass skåra där den tunna skivan förs ut och lägger sig på spaden, då man pressar och drar redskapet mot osten.

Vilken hushållsost är bäst?

En av ostarna fick överlägset bäst betyg och omdöme: Jämtländsk hushållsost från Arla. Osten är den enda som får toppbetyget fem fyrar och det var den ost som majoriteten av panelmedlemmarna tyckte var den allra bästa.