:

Hur får man bort fettfläckar på stenplattor?

Innehållsförteckning:

  1. Hur får man bort fettfläckar på stenplattor?
  2. Hur får man bort lavar på plattor?
  3. Hur får man bort fettfläckar på trä?
  4. Hur tar man bort fläckar på stenplattor?
  5. Hur får man bort olja från sten?
  6. Hur får man bort färg från sten?
  7. Hur får man bort färg från plattor?
  8. Hur får man bort fettfläckar från möbler?
  9. Hur får man bort fettfläckar från parkett?

Hur får man bort fettfläckar på stenplattor?

Fläckarna torkas torra med papper och tvättas med lösningsmedel som sedan sugs upp av papper eller absorberande medel. Lösningsmedlet kan vara lacknafta, thinner/cellulosaförtunning, aceton eller blyfri motorbensin (95 oktan). Sitter fläcken djupare används pastametoden (se faktarutan).

Hur får man bort lavar på plattor?

En högtryckstvätt är ett smidigt hjälpmedel för att rengöra stenplattor. Bäst är att använda högtryckstvätten ihop med ett roterande altantvättsmunstycke. Det är effektivt mot lavar, som ofta är vita eller grå och brukar sitta extra hårt, men fördelar vattnet bredare över ytan, vilket är mer skonsamt mot stenplattorna.

Hur får man bort fettfläckar på trä?

Vi ska titta närmare på hur du kan lyckas få bort en fettfläck från ett trägolv: Strössla bakpulver över fläcken och låt det dra in. Efter det gnuggar du, försiktigt, med en fuktig trasa.

Hur tar man bort fläckar på stenplattor?

Gör så här. Strö ett par nävar kattsand över fläckarna, och dra runt i det i fem–tio minuter innan du sopar upp det och sköljer stenarna med rent vatten. Den torra kattsanden har uträttat mirakel. Denna bilden är tagen efter att plattorna har torkat i några timmar och kattsanden har sugit upp all oljan.

Hur får man bort olja från sten?

Oljefläckar kan avlägsnas med skurmedel och varmt vatten. Olika typer av avfettning går också bra. Färska oljefläckar sugs upp med papper, trasa eller sågspån. Olja skadar ej stenen.

Hur får man bort färg från sten?

Pröva först med diskmedel eller Allrent. Miss- färgning kan blekas med Klorin, tänk dock på att stenen kan etsas och blekas. Tvätta med Allrent i brukslösning. Limrester från tejp tvättas bort med thinner/cellulosaför- tunning.

Hur får man bort färg från plattor?

Pröva först med diskmedel eller Allrent. Miss- färgning kan blekas med Klorin, tänk dock på att stenen kan etsas och blekas. Tvätta med Allrent i brukslösning. Limrester från tejp tvättas bort med thinner/cellulosaför- tunning.

Hur får man bort fettfläckar från möbler?

På envisa fettfläckar som galltvål eller diskmedel inte bitit på kan du prova potatismjöl. Lägg torrt på fläcken, låt mjölet suga upp oljan, dammsug.

Hur får man bort fettfläckar från parkett?

Använd ättika En naturlig och skonsam lösning som fungerar utmärkt när du vill avlägsna fläckar. Blötlägg en trasa med lite ättika och gnugga på den fläckiga parketten. Låt sedan trasan ligga kvar på fläcken i 5-10 minuter innan du gnuggar en sista gång.