:

Hur använder man flytande pektin?

Innehållsförteckning:

  1. Hur använder man flytande pektin?
  2. Varför blir inte marmeladen tjock?
  3. Vad är pektin bra för?
  4. När tillsätta Atamon?
  5. Varför stelnar inte Tomatmarmeladen?
  6. Hur får jag Blåbärssylten tjockare?

Hur använder man flytande pektin?

Lägg en msk gelé, sylt eller marmelad på tallriken och kyl hastigt förslagsvis i fem minuter i frysen eller 15 minuter kylen. Då ska den stelna till den konsistens du önskar. Dra ett streck genom med en knivspets eller sked. Flyter inte gelén, marmeladen eller sylten ihop är den tillräckligt fast.

Varför blir inte marmeladen tjock?

Det kan ha varit för lite pektin i frukten eller bären för att koka sylten/marmeladen med enbart vanligt strösocker. Man kan blanda 50/50 med syltsocker för en tjockare konsistens. Vissa frukter och bär innehåller mer pektin och stelnar lättare, medan man måste tillsätta pektin till många andra frukter och bär.

Vad är pektin bra för?

Det används bland annat som konsistensgivare (förtjockningsmedel) och har då E-nummer 440. I naturen bryts pektin ned av hydrolytiska pektinaser och av pektinlyaser, tillverkade av bland annat svampar och bakterier. Sådana enzymer används sedan länge för klarning av vin, och även vid beredning av bastfibrer.

När tillsätta Atamon?

Värm upp burkar/glasflaskor i varmt vatten innan du sköljer dem i ATAMON och häller på saften/sylten så att glaset inte spricker.

  1. Dubbla aldrig ett recept, gör flera omgångar istället. Gör dem efter varandra eller i två grytor samtidigt.
  2. Glöm inte skölja burkarna/glasflaskorna i ATAMON-lösning innan du fyller dem.

Varför stelnar inte Tomatmarmeladen?

Tips att få marmeladen att stelna Syltsocker innehåller redan pektin. Om marmeladen inte stelnar ändå och trots koktid på 15 minuter kan du tillsätta extra pektin enligt pektintillverkarens - exempelvis Atamons - paket eller flaska. ... Marmeladen kan kokas om om du tycker den blev för lös och då tillsätta mer pektin.

Hur får jag Blåbärssylten tjockare?

Tjockare sylt med pektin Det är såklart en smaksak hur tjock sylt man vill ha men om du vill vara säker på en lite fastare och tjockare sylt så kan du ta 750 gram socker per kg bär samt tillsätta lite extra pektin enligt förslag i receptet nedan.