:

Vilken typ av borr?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken typ av borr?
  2. Vad används en borrmaskin till?
  3. Kan driva borr?
  4. Vad är Snabbstålsborr?
  5. När använder man borrskruvdragare?
  6. När ska man använda slagskruvdragare?
  7. Vem uppfann borren?

Vilken typ av borr?

Även om det ofta av någon anledning tycks ligga flest metallborrar i en verktygslåda och att det går att borra i trä med ett borr för metall blir resultatet alltid mycket bättre med ett riktigt träborr om man borrar i trä eller använder stenborr om man vill ge sig på att göra hål i betong eller tegel.

Vad används en borrmaskin till?

Mobila borrmaskiner finns för olika ändamål, exempelvis borrning för; Bergvärmeborrning (Bergvärme) Vattenborrning (Vatten) Oljeborrning (Olja)

Kan driva borr?

Tryckluft driver hammarborren Samtidigt roterar borren. Borrkronan krossar berg, stenar och annat som kan finnas i vägen. Hammaren drar med sig ett foderrör av stål. Foderröret hindrar jord och annat från att ramla ner i hålet.

Vad är Snabbstålsborr?

Metallborr kännetecknas av sin skarpa spets som behövs för att borret lätt ska kunna skära igenom metallen. Metallborr har samma diameter längs hela sin längd och de har en spets som slipats i en vinkel på 118°. Dessa borr kallas även snabbstålsborr eller HSS-borr (High Speed Steel).

När använder man borrskruvdragare?

Borrskruvdragaren är en kombination av skruvdragare och borrmaskin och kan därför användas till både borrning och skruvning. Till skillnad från skruvdragaren har borrskruvdragaren en justerbar chuck, vilket innebär att du kan spänna fast bits, borr och andra roterande tillbehör.

När ska man använda slagskruvdragare?

Eftersom skruven slås i en roterande riktning behöver du inte hålla emot lika hårt för att skruven ska få fäste. Slagskruvdragaren ger dig mycket kraft i ett kompakt utförande och är därför ett bra val när du arbetar på stege eller där det är svårt att komma åt.

Vem uppfann borren?

Arthur James Arnot () från Skottland uppfann och fick 1889 patent på världens första elektriska borr. År 1895 skapades den första bärbara handhållna borrmaskinen av Wilhem Emil Fein () och hans bror Carl Fein i Stuttgart, Tyskland.