:

Hur använda linolja?

Innehållsförteckning:

  1. Hur använda linolja?
  2. Kan man äta linolja?
  3. Hur värma linolja?
  4. Varför blandar man terpentin med linolja?
  5. Varför används Balsamterpentin som förtunningsmedel?
  6. Är linolja livsmedelsgodkänd?

Hur använda linolja?

Kallpressad linolja från Boställets Lin HB kan användas till en rad olika saker. Exempelvis som ytbehandling för trä och omålade träytor såsom husfasader, paneler eller utemöbler, som rostskydd och underredsbehandling av bilar, för tillverkning av linoljefärg eller för ytbehandling av tegel, klinker och stenplattor.

Kan man äta linolja?

linolja Den har små molekyler (ca 5 nm) och är tunnflytande. Den gulnar mindre än kokt linolja. Används mest för tillverkning av standolja, oljefärger och kitt. Är helt ofarlig både utvärtes och invärtes (t o m nyttig om den är helt ren).

Hur värma linolja?

Värmen får linoljan att tränga in lättare i träet, torka snabbare och man slipper späda ut linoljan med terpentin som annars försämrar skyddsförmågan. Linoljan tål värme upp till minst 200°C, men för penselns skull, och för fingrarnas, räcker det med 70 – 80 °C. Tips!

Varför blandar man terpentin med linolja?

Kokt linolja kan användas som den är eller förtunnas med terpentin (max 50/50) för kortare torktid och bättre penetreringsförmåga. Oljan kan med fördel värmas till 60-80°C för att torka snabbare och penetrera ytan bättre. Beroende på virkets kvalitet och skick räcker en liter till ca 12-25 m2.

Varför används Balsamterpentin som förtunningsmedel?

Balsamterpentin är ett biologiskt nedbrytbart lösningsmedel som användes till spädning av trätjära, linolja, färger m.m. Produkten löser även fett och föroreningar från ytor som skall målas.

Är linolja livsmedelsgodkänd?

Börja med att torka av din skärbräda med en ren och torr trasa. ... Smörj sedan in den rikligt med en livsmedelsgodkänd olja, vi rekommenderar kokt linolja eller matolja.