:

Hur används Kakelkryss?

Innehållsförteckning:

  1. Hur används Kakelkryss?
  2. Hur använda Kakellist?
  3. Hur många Kakelkryss behövs?
  4. Hur sätter man Kakellist?
  5. Vad är Kakelkryss?
  6. Varför Kakellist?
  7. Vad behöver jag för att kakla?
  8. Hur mycket bygger ett klinkergolv?

Hur används Kakelkryss?

Om du sätter kaklet i rader – vinkelrätt mot golv och tak – kan du använda kakelkryss. Även när du sätter du kaklet diagonalt brukar kakelkryssen vara lätta att jobba med. Du fogar helt enkelt över kryssen eller så kan du använda kakelkryssen ”stående” och ta bort dem när du har fått allt på rätt plats.

Hur använda Kakellist?

Huvudsakligen finns de kvartsrunda, raka eller fyrkantiga. De är, som du ser nedan, tillverkade med en liten “flärp” som man fäster i kakelfixet på ena sidan och lägger an plattan på andra. Enkelt och snyggt. Listerna finns i olika tjocklekar och i olika material.

Hur många Kakelkryss behövs?

När jag lägger 30x30 klinkers kör jag med 5 mm kryss. Till 15x20 klinkers är det ett gränsfall. Jag hade nog kört med 3 mm kryss där. I synnerhet om det sitter kakel på någon angränsande vägg, för att få lika mått på fogarna.

Hur sätter man Kakellist?

  1. Mät ut alla lister och montera dit med fix!
  2. Smaksak, vissa gillar 1 mm springa, andra en vanlig fogbredd (3mm).
  3. Ja!
  4. Dom flesta har nog den skurna sidan mot listen.

Vad är Kakelkryss?

Kakelkryss är en smidig lösning och ett bra alternativ till kakelsnöre. En fördel med kryssen är att de kan täckas med fog när plattorna är satta. Du behöver alltså inte avlägsna dem som du gör med snöre. Du kan även anpassa avståndet mellan plattorna genom att välja olika dimensioner på krysset.

Varför Kakellist?

En kakellist används för förstärkning och kantning av ytterhörn på kakelklädda väggar. Om du inte använder dig av en riktigt skicklig kakelsättare som fräser perfekta vinklar på dina kakelplattor så är det smidigaste sättet att sätta kakellist i hörn och/eller kanter.

Vad behöver jag för att kakla?

Du behöver:

  • Kakel.
  • Fästmassa.
  • Fogmassa.
  • Tumstock.
  • Snickarpenna.
  • Vattenpass.
  • Kakelskärare.
  • Kakeltång.

Hur mycket bygger ett klinkergolv?

För kakel 2–3 mm och för klinker 3–10 mm. vinkelräta. Om inte den första och andra raden är räta, dvs 90 grader, kommer felet att förstoras ju mer du bygger. Detta gäller både vid vägg- och golvmontage.