:

Kan kikärtor odlas i Sverige?

Innehållsförteckning:

 1. Kan kikärtor odlas i Sverige?
 2. Vart odlas kidneybönor?
 3. Vilka bönor kan man odla i Sverige?
 4. Är Kikärtan en böna?
 5. Kan man plantera kikärtor?
 6. Var odlar man kikärtor?
 7. Var odlas Zetas bönor?
 8. Vart odlar man bönor?
 9. Vilka bönor ska man odla?
 10. Vilka bönor är bäst att odla?

Kan kikärtor odlas i Sverige?

På våra breddgrader odlas den klassiska, rena arten. Kikärtan har en lång utvecklingstid och hinner precis mogna fram under varma somrar.

Vart odlas kidneybönor?

På Öland har med sitt milda klimat och kalkrika jord fantastiska förutsättningar för bönodling. Där har bruna bönor odlats sedan 1800-talet, men våra bönder har i modern tid lyckats ta fram svarta, vita, och kidneybönor på ön.

Vilka bönor kan man odla i Sverige?

För fem år sedan var bruna bönor de enda bönorna som odlades i Sverige. Nu finns ytterligare en handfull svenskodlade sorter på marknaden, som borlottibönor, yin-yang, kidney och svarta- och vita bönor, och ambitionen är att ta fram en ny baljväxt varje år.

Är Kikärtan en böna?

Ärtor, kikärtor, kidneybönor, sojabönor och mungbönor är alla baljväxter och väldigt näringsrika. De innehåller kolhydrater och fibrer och i många fall också protein.

Kan man plantera kikärtor?

Odlingsläget ska vara full sol, i syd−sydväst, och i sandjord med mycket mull. Du kan även odla kikärter i en stor kruka. Förkultivera inomhus i så kallade roottrainers, höga plastkrukor, i början av maj, eller så direkt på växtplatsen i början av juni, eventuellt i slutet av maj om våren skulle vara ovanligt varm.

Var odlar man kikärtor?

Kikärtor härstammar från sydvästra Asien men importeras i dag huvudsakligen till Sverige från Turkiet. De är rika på proteiner, mineraler och kostfiber och har en nötliknande smak. De mosar sig inte vid kokning utan ska kokas väl. Kikärtor används i grytor, sallader, soppor, pastejer, hummus och i falafel.

Var odlas Zetas bönor?

Bönor odlas och växer på flera platser världen över, bland annat Sydamerika, Kina och Mexico är stora exportörer. Man odlar även bönor i Italien bland annat borlottibönor, som är spräckligt röd-vit-violetta.

Vart odlar man bönor?

De flesta bönor behöver inte mycket utrymme för rotsystemet. Sedan kan du plantera ut den i frilandet eller pallkragen (eller byter ut den mot en lite större kruka för din uteplats!). Och planterar du ut direkt i frilandet måste jorden vara varmare än 10 grader. Jord: Mullrik jord som också har hög halt av sand i sig.

Vilka bönor ska man odla?

Tips: 5 sorters bönor att odla i år

 • Lättodlade, proteinrika och klimatsmarta. ...
 • Vaxböna, 'Kinghorn Wax' ...
 • Skärböna, 'Admires' ...
 • Brytböna, 'Saxa' ...
 • Vaxböna, 'Maxidor' ...
 • Bondböna, 'Red Epicure' ...
 • Välj sort utifrån hur mycket utrymme du har. ...
 • Bönor behöver värme för att gro.

Vilka bönor är bäst att odla?

Vaxbönor, brytbönor och skärbönor går utmärkt att direktså så fort jorden har blivit tillräckligt varm. Bondbönor kan du dessutom så ännu tidigare. Bönor växer snabbt och ger riklig skörd i flera omgångar.