:

Hur fungerar en stubbfräs?

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar en stubbfräs?
  2. Varför stubbfräsning?
  3. Hur tar man bort trädrötter?
  4. Vad kostar det att fräsa bort en stubbe?
  5. Hur lång tid tar det att fräsa bort en stubbe?
  6. Hur ser en Stubbfräs ut?
  7. Vad kan man använda Stubbfräs till?
  8. Kan en stubbe växa?
  9. Hur får man bort Trädstubbar?
  10. Hur får man bort roten?

Hur fungerar en stubbfräs?

En stubbfräs fungerar genom att ett roterande blad flyttar sig horisontellt fram och tillbaka medan du hugger bort på toppen av en stubbe. När stubben sjunker i höjd, flyttar operatören stubbfräsen med hjälp av en hydraulisk spak.

Varför stubbfräsning?

Fördelarna med stubbfräsning: – Minimal markpåverkan, dvs. minimalt med skador på gräsmattan. – Du slipper knäcka både rygg och humör, på att själv försöka gräva, elda, såga, bända med spätt, osv. för att ändå inte få bort stubben.

Hur tar man bort trädrötter?

Gräv upp och kapa rötterna Du kan komma att behöva bland annat yxa, spett och såg. Se till att frilägga stubbens rötter med spaden och kapa dem sedan. Tänk på att de allra understa rötterna kan vara svåra att komma åt ordentligt testa med en mindre sticksåg eller fogsvans.

Vad kostar det att fräsa bort en stubbe?

De flesta som hyr en stubbfräs hyr en hydraulisk stubbfräs med kapacitet för mindre stubbar. Kostnaden är hög för att hyra en sådan maskin då det kostar mellan 10 kronor per dag.

Hur lång tid tar det att fräsa bort en stubbe?

Traditionell metod Räknar man med transporten är det fråga om cirka fyra timmars arbetstid. Total kostnad per stubbe cirka 600 kronor, eller 1 500 kronor i timmen. Total tid per stubbe cirka 40 minuter.

Hur ser en Stubbfräs ut?

En stubbfräs arbetar egentligen som en förväxt cirkelsåg. Skillnaden är att klingan är utrustad med en rad stora och grova tänder, som är anpassade till att flisa och inte såga.

Vad kan man använda Stubbfräs till?

Stubbfräsen klarar att flisa alla slags rötter och funkar därför till mer än bara trädstubbar. Den är även idealisk till att ta bort rötter från stora buskar och häckar. Och när du har fräst ett område fyller du bara igen hålen med jord eller grus.

Kan en stubbe växa?

Trädstubbar kan ge en oönskad tillväxteffekt Ibland börjar en trädstubbe skjuta skott och ny, oönskad vegetation börjar växa i det gamla trädet. Nya träd börjar alltså växa i området av det gamla vilket betyder att du inom ett par år får flera nya stubbar att ta bort.

Hur får man bort Trädstubbar?

Här är tips på fem olika tekniker för att få bort stubben:

  1. Använd en stubbfräs. En stubbfräs är den enklaste men också dyraste lösningen. ...
  2. Packa in stubben i plast. ...
  3. Gräv upp roten. ...
  4. Bränn ner trädstubben. ...
  5. Hugg sönder stubben med hammare och mejsel. ...
  6. Bonustips: Bevara en del av trädstammen.

Hur får man bort roten?

Gräv upp runt stubben och frilägg rötterna med spaden. När rötterna är frilagda (spara de djupgående rötterna till sist), kapar du av dem med yxan. Hugg nära stubbstammen för att minska risken för studs på yxan. Arbeta metodiskt och ta god tid på dig då denna del av arbetet är ansträngande.