:

När du öppnar en insulinpenna och börjar använda den ska du alltid skriva dagens datum på den?

Innehållsförteckning:

  1. När du öppnar en insulinpenna och börjar använda den ska du alltid skriva dagens datum på den?
  2. Varför använder man inte allt insulin i pennan?
  3. När började insulinet användas?
  4. Finns bäst före datum på insulin?
  5. Varför ska man undvika att ge insulin på samma ställe?
  6. Vad bör du tänka på i samband med badet?
  7. När ges långtidsverkande insulin?
  8. När börjar snabbverkande insulin verka?
  9. Hur länge mår förvaring av insulin?
  10. Hur länge är det förvarat insulin i kylskåp?

När du öppnar en insulinpenna och börjar använda den ska du alltid skriva dagens datum på den?

Insulin mår bäst av att förvaras i kylskåp vid 2-8 grader men det är hållbart upp till fyra veckor vid 25 grader. Den insulinpenna du använder ska du ha i rumstemperatur. SKRIV UPP VILKET DATUM du startat en ny insulinpenna för att hålla koll på hur länge pennan är använd.

Varför använder man inte allt insulin i pennan?

Pennkanyler är för engångsbruk Efter användning är de inte längre sterila vilket medför risk för infektion vid injektion. Kanylen kan bli slö när den återanvänds vilket kan leda till större vävnadsskada vid injektion och det finns ett samband mellan återanvändning av pennkanyler och uppkomst av fettkuddar.

När började insulinet användas?

1922 fick den första människan insulin. Denna behandling har räddat många liv. Det första syntetiska insulinet kom 1982. Den första förfyllda insulinpennan lanseras 1990.

Finns bäst före datum på insulin?

Insulin som är i användning förvaras i rumstemperatur. Det är viktigt att se till att insulinet inte kommer åt att frysa eller utsätts för höga temperaturer (+30 °C). Öppnade insulinpreparat ska inte användas efter tillverkarens angivna bäst före datum.

Varför ska man undvika att ge insulin på samma ställe?

Om man alltid injicerar insulin på samma ställe eller alltid har kanylen på samma ställe blir fettvävnaden hård och tjock. Insulinet tas upp ojämnt och dåligt på sådana ställen.

Vad bör du tänka på i samband med badet?

11 saker att tänka på när du badar!

  • Bada alltid tillsammans med någon!
  • Simma längs kanten!
  • Hoppa eller dyk inte på okänt vatten!
  • Knuffa aldrig i eller håll fast någon!
  • Simma inte under bryggor och hoppställningar!
  • Ropa bara på hjälp om du är i nöd!
  • Lek inte med livräddningsutrustning!

När ges långtidsverkande insulin?

Långverkande insulin (insulinanalog) börjar verka efter ca 1,5 timmar, har kraftigast effekt 3-16 timmar med verkan upp till 24 timmar. Exempel på långverkande insulin är: Levemir® (insulin detemir). Långverkande insulin (insulinanalog) börjar verka efter 2-3 timmar och har därefter en jämn verkan upp till 24 timmar.

När börjar snabbverkande insulin verka?

  • Snabbverkande insulin är humant insulin och börjar verka inom 30 minuter efter injektion. Effekten är kraftigast efter 1–4 timmar och varar upp till 8 timmar. Man tar snabbverkande insulin 30 minuter innan måltiden. Det innebär att man måste ha framförhållning, vilket kan vara besvärligt.

Hur länge mår förvaring av insulin?

  • Förvaring av insulin. Insulin mår bäst av att förvaras i kylskåp vid 2-8 grader, men det är hållbart upp till fyra-sex veckor vid 25-30 grader beroende på vilket insulin du har. Den insulinpenna eller de ampuller du använder ska du ha i rumstemperatur.

Hur länge är det förvarat insulin i kylskåp?

  • Insulin mår bäst av att förvaras i kylskåp vid 2-8 grader, men det är hållbart upp till fyra-sex veckor vid 25-30 grader beroende på vilket insulin du har. Den insulinpenna eller de ampuller du använder ska du ha i rumstemperatur.