:

Vad gör en Gersåg?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör en Gersåg?
  2. Vad är en kap och Gersåg?
  3. Hur fungerar ett Sågbord?
  4. Hur långt Sågbord?
  5. Vilken klinga Gersåg?
  6. Vad används Geringslåda till?
  7. Vilken klinga till Kap och Gersåg?
  8. Hur använda Byggsåg?
  9. Vad använder man en klyvsåg till?
  10. Hur ofta byta sågklinga?

Vad gör en Gersåg?

Geringssåg används för att kapa lister eller klenare dimensioner av virke för att erhålla exakta vinklar eller för att göra geringar. Tidigare användes en geringslåda med önskad geringsvinkel i geringslådan.

Vad är en kap och Gersåg?

En kap- och gersåg är en såg som du använder för att kapa eller såga med raka eller sneda vinklar.

Hur fungerar ett Sågbord?

Hur fungerar ett sågbord? Sågbordet har fästen för kap- och gersågar samt kombisågar, vilket gör att sågen sitter ordentligt fast i bordet. En del sågbord har även justerbara fästen, vilket gör att du kan flytta sågen i sidläge.

Hur långt Sågbord?

Hur långt virke ska du såga? Sågbord har vanligtvis ett uppläggningsstöd på vardera sida om sågen, ofta med rullar på för att du enkelt ska kunna korrigera virkets position. Uppläggningsstöden kan ofta omvandlas till längdstopp när du ska kapa flera arbetsstycken med samma längd.

Vilken klinga Gersåg?

De flesta kap- och gersågar levereras med en sågklinga med 24-40 tänder. Klingan duger utmärkt för grova och snabba snitt i trä, men om du vill göra finare snitt eller ska såga i material som spånskivor, aluminium, MDF och laminat ska du välja en sågklinga med tätare tandning.

Vad används Geringslåda till?

Geringslåda är en sorts låda för sågning av vinklade snitt (geringar) på brädor, lister etcetera. Tillverkas i trä eller plast. Arbetsstycket spänns fast i geringslådan med skruvtvingar eller liknande och kapas sedan med en speciell ryggsåg som förs i spåren.

Vilken klinga till Kap och Gersåg?

En mångtandad sågklinga med negativ tandvinkel är idealisk för fina kapningar i kap- & gersågen medans en fåtandad klinga med positiv tandvinkel, som dom flesta klingor har, är perfekt för klyvning. Klingdiameter och håldiameter är två viktiga egenskaper för att sågklingan överhuvudtaget ska passa på din såg.

Hur använda Byggsåg?

Sågen har ett handtag eller hjul som höjer/sänker sågklingan. På skalan kan höjden läsas av, men kontrollera ändå alltid med en tumstock. Man ska mäta avståndet från styrskenan till sågklingan. Klingan är 3-5 mm tjock, så man måste vara noga med att såga på rätt sida av strecket.

Vad använder man en klyvsåg till?

Den passar perfekt när du exempelvis ska såga upp ett hål, en böjd profil eller annan typ av figursågning.

Hur ofta byta sågklinga?

Sågklingor byter man vid behov. Sågar man bara hyfsat mjukt trä håller de länge, ek sliter mer, spånskiva ännu mer och kör man i spik är det färdigt, typ. Måtten på klingan är enkelt, cetrumhål och diameter.