:

Hur används Jäsningsmätare?

Innehållsförteckning:

  1. Hur används Jäsningsmätare?
  2. Vad är og öl?
  3. Hur räknar man ut ABV?
  4. Hur man använder Jäsmätare?
  5. Hur räknar man ut og?
  6. När är öl färdigjäst?
  7. Hur mycket alkohol förbränner?

Hur används Jäsningsmätare?

Det är din slutliga alkoholhalt som bestämmer när brygden har slutat jäsa. För att ta reda på det tar du helt enkelt mätvärdet med 1-2 dagar emellan och om det står på samma så är jäsningen över. Detta kan du göra med exempelvis en flaska som är lika hög som mätaren.

Vad är og öl?

Original Gravity (ursprunglig vikt), förkortat OG, refererar till vätskans SG innan jäsning. Final Gravity (slutlig vikt), förkortat FG, refererar till vätskans SG efter jäsning.

Hur räknar man ut ABV?

Räkna ut alkoholhalten

  1. Alternativ 1: Standard (0-6%) ABV = (og – fg) * 131.25. Källa: okänd, mest använda formeln bland hembryggare.
  2. Alternativ 2: Avancerad (6%+) ABV = (76.08 * (og-fg) / (1.775-og)) * (fg / 0.794) Källa: Zymurgy, sommaren 1995, vol. 18, no.

Hur man använder Jäsmätare?

SÅ HAR FUNGERAR JÄSMÄTAREN Den mäter specifika vikten i vätskor som består av vatten, socker och/eller alkohol. Vatten har densitet 1,0 g/ml, alkohol är lättare än vatten och har densitet 0,79 g/ml medan sockerlösning däremot är tyngre än vatten (har högre densitet).

Hur räknar man ut og?

Delar du ökningen med antal liter vört du gör får du OG. Exempel: Ta 1,5 kg flytande extrakt och 20 liter vatten ger det flytande extraktet dig 300*1,5/*1,5/20 = 22,5 till 28,5 °Öl. Vilket avrundat blir 10 OG.

När är öl färdigjäst?

Om kitet INTE SKA torrhulmas: Efter 7 dagar när det slutat bubbla i jäsröret. Mät SG med en hydrometer. Om SG är högre än det angivna slutvärdet låter du ölet jäsa ett par dagar till och sen gör en ny mätning. När SG er samma är ölet färdigjäst.

Hur mycket alkohol förbränner?

Det är stor variation mellan individer och mellan tillfällen i kroppens förmåga att förbränna alkohol. En förbränner i genomsnitt 0,1 gram alkohol per kilo kroppsvikt och timme. Det tar cirka två timmar för en person som väger 60 kg att förbränna ett standardglas med alkohol.