:

Vad använder man glödlampan till?

Innehållsförteckning:

 1. Vad använder man glödlampan till?
 2. Vad gjorde man innan glödlampan fanns?
 3. Hur kom man på glödlampan?
 4. Hur vet man vilken glödlampa man ska ha?
 5. Hur har glödlampan förändrat världen?
 6. Hur har glödlampan förändrats genom tiderna?
 7. Hur såg glödlampan ut från början?
 8. Hur kom lampan till?
 9. Hur har samhället påverkats av glödlampan?
 10. Vad är glödlampans funktion?
 11. Vem utvecklade den första glödlampan?
 12. Hur många Watt är glödlampor?
 13. När sattes de första glödlamporna upp i Sverige?

Vad använder man glödlampan till?

Glödlampan används som belysning nästan överallt; i flygplan, som gatubelysning, inomhus, som prydnad och särskilt mycket vid jul. Då har man ljusslingor i granar, man har adventsljusstakar och julstjärnor i fönstren och man pyntar hus och träd utomhus med olikfärgade ljusslingor.

Vad gjorde man innan glödlampan fanns?

Innan glödlamporna fanns så använde man ”arganlampor”, en oljelampa som blev uppfunnen redan år 1784 av Schweizaren Argand. Det var den första moderna lampan. ... De flesta tror att glödlampan endast uppfanns av den berömde uppfinnaren Thomas Alva Edison, det är dels rätt men också fel.

Hur kom man på glödlampan?

De första försöken med glödlampor daterar sig från mitten av 1800-talet, då urmakaren Heinrich Goebel lyckades tillverka glödlampor för praktiskt bruk. År 1854 gjorde han några lampor av parfymflaskor med förkolnad bambu som glödtråd och lät dem lysa upp skyltfönstret till sin butik i New York.

Hur vet man vilken glödlampa man ska ha?

Tänk över vad ljuset främst ska användas till och välj utifrån det. Om du vill ha ett varmt och mysigt ljus, ska du köpa lampor med max 3000 Kelvin. LED-lampor har rykte om sig att ge kallt ljus, men det är inte sant – de flesta har 2700 Kelvin, precis som de gamla glödlamporna. Halogenljus har 3000 Kelvin.

Hur har glödlampan förändrat världen?

Glödlampan har förändrat många saker i världen och hjälpt oss människor uppfinna nya idéer, men den är inte så felfri som den verkar. Den är en energibov som påverkar växthuseffekten. All användning av glödlampor varje år resulterar i utsläpp med flera hundra ton koldioxid.

Hur har glödlampan förändrats genom tiderna?

När glödlampan kom blev livet helt klart mycket lättare för människorna. Då slapp man handskas med eld i form av stearinljus som ljuskälla. Genom tiderna har det funnits många olika ljuskällor så som stearinljus, gaslampa och nu glödlampan som kom med en kraftig förändring i samhället. ...

Hur såg glödlampan ut från början?

Joseph Wilson Swan demonstrerade sin uppfinning våren 1879, ett halvår innan den berömde Thomas Edison () visade upp sin. Edisons lampa hade också en glödtråd av bomull, men lyste några timmar längre än Swans.

Hur kom lampan till?

Idén att använda elektriciteten till belysning hade funnits länge. Den första elektriska lampan var båglampan. Den konstruerades av den engelske kemisten Sir Humphrey Davy () redan 1809. Han kopplade två koltrådar till ett batteri, så att den elektriska strömmen bildade en ljusbåge mellan koltrådarna.

Hur har samhället påverkats av glödlampan?

Glödlampan har påverkat människan på ett stort sätt. Även fast det redan fanns belysning innan glödlampan uppfanns, så var den ett mer praktiskt sätt att få ljus. Belysningen som fanns innan passade bra i cirkustält eller som gatubelysning, men gick inte att använda inomhus. Den var helt enkelt för stark.

Vad är glödlampans funktion?

 • Glödlampans funktion. En glödlampa är uppbyggd av flera olika delar av olika material och dess sammansättning gör att vi får belysning. Det som lyser inuti lampan är en glödtråd, det är den som är kärnan i en glödlampa. Denna glödtråd är inkapslad i en glaskolv (det är den som kan ha olika former och kallas olika namn) som är fri från syre.

Vem utvecklade den första glödlampan?

 • Den tyska uppfinnaren Heinrich Göbel utvecklade 1854 den första moderna glödlampan med en karboniserad bambuglödtråd i en vakuumkula i syfte att förhindra oxidation.

Hur många Watt är glödlampor?

 • Glödlampor är ofta avsedda för en spänning på 2 volt (tidigare 220 V), men också andra spänningar används, exempelvis 6, 12, 24, 48, 1 volt. De vanligaste effekterna är 7, 15, 25, 40, 60, 75, 100, 1 watt, men det finns glödlampor från under en watt upp till flera tusen watt.

När sattes de första glödlamporna upp i Sverige?

 • I Sverige sattes de första glödlamporna upp 1881, på Strömparterren i Stockholm. Vid 1800-talets slut fanns det 12 000 glödlampor i Stockholm. Det var först på 1910-talet som glödlampan blev vanlig belysning i Sverige, tack vare en teknisk förbättring av glödtråden i volfram.