:

Vad gör en Gallervält?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör en Gallervält?
  2. När ska man använda Trädgårdsvält?
  3. När ska man välta gräsmattan?
  4. När kan man gå på en nysådd gräsmatta?
  5. Måste man använda Gallervält?
  6. När ska man gödsla en nysådd gräsmatta?
  7. När är det för sent att så gräs?
  8. När ska man så gräs?
  9. När kan man använda gräsmattan?

Vad gör en Gallervält?

En gallervält har en trumma bestående av ett galler. Oftast har den ett lasttråg monterat ovanför trumman, där man kan lasta till exempel sten för att öka vikten. Fördelen med gallervält är att den lämnar översta lagret lätt uppluckrat om man kör den på jord.

När ska man använda Trädgårdsvält?

AL-KO GW 50 trädgårdsvält hjälper dig att anlägga eller stödså din gräsmatta. Först kan du använda den för att komprimera jorden och sedan för att trycka fröna i jorden. Så kan fröna gro och växa optimalt, skyddade från regn, vind och djur.

När ska man välta gräsmattan?

Från tidig vår, förutsatt att jorden torkat upp, ända till hösten. Klipp gräset så kort som möjligt. Räfsa bort mossa och torrt gräs, vertikalskär gärna.

När kan man gå på en nysådd gräsmatta?

Avvakta med klippning tills att gräset är 6 cm högt. Klipp aldrig mer än 1/3 av gräsets längd per gång. Om ogräset vill ta överhand vid ett tidigt skede kan du klippa ner det så det inte täcker gräset. Gödsla igen efter ca 6 veckor med gräsmattegödsel.

Måste man använda Gallervält?

För att undvika luftfickor måste du gallervälta gräsmattan så att rötterna får kontakt med underlaget.

När ska man gödsla en nysådd gräsmatta?

Det är bäst att gödsla gräsmattan på våren (när gräset börjar att växa i mars) och på hösten. Detta räcker för en gräsmatta som inte används särskilt mycket.

När är det för sent att så gräs?

Du kan anlägga en gräsmatta när som helst under vår till höst. Det bästa, om du ska så själv, är att göra det när jorden är varm i juni–juli (beroende på var i Sverige du bor). Du kan också på hösten och låta gräset vila under vintern.

När ska man så gräs?

Det går bra att en ny gräsmatta när som helst under växtsäsongen. På våren kan groningen ta längre tid jämfört med hösten för att jordtemperaturen är lägre, och under sommaren på grund av att det är torrt. Vår och höst är vanligast då naturen själv brukar hjälpa till med bevattningen.

När kan man använda gräsmattan?

När bör jaggräsmattan med gräsfrö? Optimal tidpunkt för att så gräsfrö är under hösten, men det går bra att göra när som under växtsäsongen. På hösten är temperaturen varmare i marken än på våren, och därav går det lättare och snabbare för gräsfröna att etablera sig.