:

För vilka besvär kan man använda depotplåster?

Innehållsförteckning:

  1. För vilka besvär kan man använda depotplåster?
  2. Hur fungerar Smärtplåster?
  3. Vad gäller för Läkemedelsplåster?
  4. Vad ska man slänga depotplåster?
  5. Vilka regler gäller för krämer och salvor?
  6. Hur verkar Waran?
  7. Hur fungerar en depottablett?
  8. När ska man ta Waran?
  9. Vad händer om man tar läkemedel vid fel tid?

För vilka besvär kan man använda depotplåster?

Plåster används bland annat mot smärta, kärlkramp och åksjuka. Plåster kan även användas vid rökavvänjning eller som hormontillskott.

Hur fungerar Smärtplåster?

Smärtplåster med den verksamma substansen fentanyl är ett mycket bra läkemedel till sin målgrupp – patienter med kronisk svår smärta, vanligtvis cancerdiagnoser. Fentanylplåster är ett potent läkemedel som i sin utformning är överladdat eftersom diffusionen till blodbanan via huden ska fungera optimalt.

Vad gäller för Läkemedelsplåster?

Använd inte tvål, krämer, olja, lotioner, puder, alkohol eller andra medel som kan irritera huden. Huden ska vara helt torr innan plåstret fästs. Dela inte plåstret. Använd inte ett plåster som har blivit delat, itu klippt eller skadat.

Vad ska man slänga depotplåster?

Av miljö- och säkerhetsskäl ska använda plåster, liksom överblivna och för gamla plåster, lämnas till apotek för omhändertagande. Använda läkemedelsplåster innehåller rester av läkemedel och är därför miljöfarligt och stöldbegärligt.

Vilka regler gäller för krämer och salvor?

Salva är fetare än kräm och är bra att använda på mycket torr och fjällande hud samt på händer och fötter. Den bildar en tunn hinna som bevarar fuktigheten i huden och kan upplevas som kladdig. Kräm släpper igenom fukt och fungerar därför bra på tunnare utslag, förändringar i hudveck samt något vätskande utslag.

Hur verkar Waran?

Medicinen tillhör läkemedelsgruppen blodförtunnande läkemedel som även kallas antikoagulantia. Det verksamma ämnet är warfarin. Medicinen minskar effekten av vitamin K, som behövs för att blodet ska koagulera. På så sätt motverkas bildningen av blodproppar i blodkärlen.

Hur fungerar en depottablett?

Det som skiljer depottabletterna från vanliga tabletter är att det aktiva innehållsämnet frigörs långsamt och i olika ställen i matsmältningssystemet, detta för att koncentrationen av läkemedlet i blodet ska bli jämn och inte lika plötslig som vid intag av konventionella tabletter, vilket innebär att antal gånger per ...

När ska man ta Waran?

Medicinen minskar effekten av vitamin K, som behövs för att blodet ska koagulera. På så sätt motverkas bildningen av blodproppar i blodkärlen. Hur tar man medicinen? Hela dosen tas på kvällen, med eller utan mat.

Vad händer om man tar läkemedel vid fel tid?

En försämrad funktion kan leda till fallande blodtryck och ge yrsel och balansstörning eller till och med försämringar i hjärnans funktion. Magsäckens slemhinneskydd försämras. Det medför en ökad risk för sår eller blödningar.