:

Varför man tar blodtryck?

Innehållsförteckning:

  1. Varför man tar blodtryck?
  2. Kan man lita på blodtrycksmätare hemma?
  3. Vad bedöms under en mätning av blodtryck?
  4. Vad är ett normalt blodtryck för kvinnor?
  5. Vilka blodtrycksmätare finns att köpa på apotek?
  6. Hur gör man en blodtrycksmätning?
  7. Varför blir det vanligare att mäta blodtrycket under ett dygn?
  8. Hur högt är blodtrycket hos ett barn?

Varför man tar blodtryck?

Därför ska du hålla kolla på ditt blodtryck. Ett för högt blodtryck märks oftast inte alls men kan leda till dödliga sjukdomar. Att mäta sitt blodtryck och se till att hålla det på en normalnivå är därför bokstavligen livsviktigt.

Kan man lita på blodtrycksmätare hemma?

Att mäta sitt blodtryck hemma med egen blodtrycksmätare har visat sig vara ett effektivt sätt att följa blodtrycksförändringar. Studier visar också att förbrukningen av blodtrycksläkemedel minskade när patienterna mätte blodtrycket hemma.

Vad bedöms under en mätning av blodtryck?

Blodtrycket mäts i millimeter kvicksilver, mm Hg. Det anges med två tal, till exempel 120/80 som uttalas 120 över 80. Det första talet anger övertrycket som uppstår när hjärtat drar ihop sig och pumpar ut blod. Det andra talet anger undertrycket, när hjärtat slappnar av och fylls med nytt blod.

Vad är ett normalt blodtryck för kvinnor?

Normalt systoliskt blodtryck hos en vuxen person är cirka 110-130 mmHg och diastoliskt tryck cirka 80 mmHg [3]. Blodtryck högre än 140/90 mmHg vid 2-3 olika mättillfällen diagnostiseras som hypertoni [4]. Blodtrycksvärdet varierar över dygnet.

Vilka blodtrycksmätare finns att köpa på apotek?

  • Blodtrycksmätare finns att köpa till exempel på apotek. Blodtrycksvärden. ... Hos barn ökar blodtrycket sakta med stigande ålder. En ettåring har ofta ett blodtryck kring 100/60 mm Hg. Hos en femåring är blodtrycket ungefär 105/65, hos en tioåring 110/70 och hos en femtonåring 115/75.

Hur gör man en blodtrycksmätning?

  • Vid en blodtrycksmätning får du oftast sitta eller ligga ner. Ibland mäts blodtrycket när du står upp. Den som gör mätningen sätter på dig en uppblåsbar manschett med tryckmätare runt överarmen, i höjd med hjärtat.

Varför blir det vanligare att mäta blodtrycket under ett dygn?

  • Det är ett av skälen till att det blir allt vanligare att mäta blodtrycket under ett dygn istället för vid enstaka tillfällen. En sådan mätning kallas 24-timmars blodtrycksmätning eller ambulatorisk blodtrycksmätning. Du får då ha på dig en automatisk blodtrycksmätare i ett dygn.

Hur högt är blodtrycket hos ett barn?

  • Hos barn ökar blodtrycket sakta med stigande ålder. En ettåring har ofta ett blodtryck kring 100/60 mm Hg. Hos en femåring är blodtrycket ungefär 105/65, hos en tioåring 110/70 och hos en femtonåring 115/75. Här kan du läsa mer om högt blodtryckoch lågt blodtryck.