:

Vilken lampa till växtbelysning?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken lampa till växtbelysning?
  2. Hur väljer man Växtlampa?
  3. Hur stark ska en Växtlampa vara?
  4. Hur använder man växtbelysning?
  5. Vilken watt på Växtbelysning?
  6. Vilket ljus ska man ha till växter?
  7. Vilken färg på Växtbelysning?
  8. Hur många watt ska en Växtlampa ha?
  9. Hur många lumen ska en Växtlampa ha?
  10. Hur länge använda växtbelysning?

Vilken lampa till växtbelysning?

Vanliga LED-lampor funkar bra som växtbelysning eftersom de producerar det ljus som är lämpligt för växterna och avger inte så mycket värme. Växter drar även nytta av vanlig belysning, men med en extra LED-lampa över växten blir effekten mycket bättre.

Hur väljer man Växtlampa?

Rekommendationen för tillräcklig effekt är 60-200 W per kvadratmeter – betydligt mer än vad som behövs för en LED-lampa. Är antalet watt lägre behöver lampan vara tänd längre. Lysrör placeras helst nära växterna, 20-40 cm för odling och 40-50 cm för övervintring.

Hur stark ska en Växtlampa vara?

Det verkar så krångligt med växtlampor och speciella ljus, vad ska man satsa på egentligen? Men, det är i själva verket inte alls något konstigt, du kan ta vilket lysrör eller lampa som helst till dina växter, det enda du behöver ha koll på är att den är tillräckligt stark, över 1 000 lumen.

Hur använder man växtbelysning?

Med växtbelysning blir det möjligt att odla bladgrönsaker i en sval källare där växtbelysningen och den svala luften får din odling att trivas riktigt bra. Är det dåligt med dagsljus där du odlar behöver växtbelysningen vara tänd ca 16–18 timmar per dygn. Annars kan 14–16 timmars växtbelysning räcka.

Vilken watt på Växtbelysning?

Räkna med att du behöver minst 100 Watt/kvadratmeter odlingsyta. T ex 2×24 Watt lysrör räcker bra för den yta de belyser men eftersom lysrör åldras kan det vara bra att välja högre effekt, t ex 2×36 Watt eller 2×54 Watt. Det korrekta sättet att mäta en lampas ljusstyrka i växtljussammanhang är att mäta µmol/sek/m².

Vilket ljus ska man ha till växter?

För lysrör som används för odling och tillskottsljus för växter rekommenderas en ljustemperatur på Kelvin (ibland står det istället en ILCOS-kod på lampan. Den ska vara 860-865). Det är ett kallvitt ljus som innehåller många av de våglängder växterna tar upp.

Vilken färg på Växtbelysning?

Växter använder mest rött och blått ljus Det är dock viktigt att påpeka att även grönt och gult ljus trots allt absorberas i viss omfattning; man kan odla växter i enbart grönt ljus, även om tillväxten blir lite sämre.

Hur många watt ska en Växtlampa ha?

Räkna med att du behöver minst 100 Watt/kvadratmeter odlingsyta. T ex 2×24 Watt lysrör räcker bra för den yta de belyser men eftersom lysrör åldras kan det vara bra att välja högre effekt, t ex 2×36 Watt eller 2×54 Watt.

Hur många lumen ska en Växtlampa ha?

Hur mycket ljus krävs för att det ska växa? För att du ska få någon tillväxt krävs minst 1600 lux eller 30 uMol (PPFD). Sticklingar klarar sig på mindre i början, men de flesta växter kräver mer, helst fruktsättande. Det är därför det är mer eller mindre omöjligt att odla något inomhus utan växtbelysning på vintern.

Hur länge använda växtbelysning?

Växter man övervintrar i rumstemperatur eller ner till ca 15 grader behöver lite mer ljus för att trivas. 12-14 timmar/dygn rekommenderas för dem och inför att de ska börja vänjas ut går man på 14-16 timmar/dygn.