:

Hur används Atamon?

Innehållsförteckning:

  1. Hur används Atamon?
  2. Vad gör citronsyra i marmelad?
  3. Hur länge håller sylt med Atamon?
  4. Varför har man natriumbensoat i sylt?
  5. Måste man använda Atamon?
  6. Hur använder man en Saftmaja?
  7. Kan man utesluta citronsyra i saft?
  8. Är citronsyra frätande?
  9. Hur länge håller sylt med syltsocker?
  10. Hur länge håller sylt efter bäst före?

Hur används Atamon?

Används till sköljning av glas, burkar, flaskor etc. Blanda 1 tsk pulver eller 2 tsk flytande Atamon med 1dl varmt vatten. Torka även av kanten på burken med bomull doppat i lösningen innan du tillsluter kärlen. Oanvänd Atamon-lösning kan förvaras i tillsluten flaska.

Vad gör citronsyra i marmelad?

Citronsyra används för att få en syrligare produkt och har dessutom en viss konserverande verkan. Den kan användas till exempelvis marmelad och saft. Tillsammans med sockret hjälper syran fruktens pektin (geléämne) att stelna och på så sätt får marmeladen en fast konsistens.

Hur länge håller sylt med Atamon?

Sätt gärna på locket eller korken direkt när saften eller sylten fortfarande är varm. Flaskorna eller burkarna bör förvaras mörkt och svalt, eller i kyl, för längre hållbarhet. Då kan de hålla i minst 1-2 år och eventuellt längre men då med risk för att tappa färg och smak.

Varför har man natriumbensoat i sylt?

Sylt- och saftrecept innehåller ibland konserveringsmedel som natriumbensoat, för att få en bättre hållbarhet. I vissa recept ingår det även citronsyra. Det ger en friskare syrlighet och bidrar något till hållbarheten men räknas inte som ett konserveringsmedel.

Måste man använda Atamon?

Glöm inte skölja burkarna/glasflaskorna i ATAMON-lösning innan du fyller dem. Ju bättre och mer noggrann du är med renlighet och hygien, desto bättre slutresultat får du och slipper mögel och jäsning. Därmed en syltning som håller längre.

Hur använder man en Saftmaja?

Hur fungerar en saftmaja? Du fyller den understa delen av saftmajan med 3 liter vatten. Översta delen av grytan har en perforerad botten, i den lägger du bär eller frukt samt socker. När vattnet kokas upp tränger vattenångan upp genom ett högt placerat hål i nästa del av grytan.

Kan man utesluta citronsyra i saft?

Citronsyra kan bytas ut mot vinsyra. ... Vinsyra har e-numret E334 och framställs som biprodukt till vinframställning. Citronsyran är också ett konserveringsmedel. Om du vill koka exempelvis saft utan citronsyra, går det alltid bra att använda färska citroner för syrans skull och sedan förvara saften bra.

Är citronsyra frätande?

Ska ej klassificeras som frätande/irriterande på huden. Orsakar allvarlig ögonirritation.

Hur länge håller sylt med syltsocker?

Förvaring. Sylt tillagad med vårt Syltsocker kan förvaras i normal rumstemperatur och är då hållbar i minst ett år. Färg och smak på sylten blir bäst om du förvarar sylten mörkt och svalt. Sylt utan tillsatt konserveringsmedel samt rårörd sylt bör frysas in.

Hur länge håller sylt efter bäst före?

Ibland kan sylt få mögel, men är det sylt med normal mängd socker så kan du bara ta bort möglet med lite marginal så är resten helt ok att äta. Sylt som är sockerfria eller låg sockermängd behöver slängas om det börjat mögla. Senap håller år efter år även om datummärkningen säger något annat.