:

Vad är gränsvärdet för radon?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är gränsvärdet för radon?
  2. Var hittar man gränsvärden för radon i dricksvatten?
  3. När ändrades gränsvärdet för radon?
  4. Vad är det svenska gränsvärdet för radon för att klassas som ett friskt hus?
  5. Vad är farlig radonhalt?
  6. Hur kan radon utgöra en hälsorisk?
  7. Var är radon vanligt?
  8. Hur vanligt med radon?
  9. När är radon farligt?

Vad är gränsvärdet för radon?

Referensnivåer och gränsvärden för radon och gammastrålning i byggnader
Radonhalt i befintliga bostäder och lokaler dit allmänheten har tillträde200 Bq/m3
Radonhalt i nya byggnader200 Bq/m3
Gammastrålning (miljödosekvivalentrat) i nya byggnader0,3 µSv/h
Gammastrålning från byggnadsmaterial1,0 mSv/år

Var hittar man gränsvärden för radon i dricksvatten?

I Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter finns gränsvärden för radon i vatten. Vatten som innehåller mer än 100 Bq/l klassas som tjänligt med anmärkning, medan vatten med mer än 1 000 Bq/l bedöms som otjänligt för använd- ning som livsmedel – det ska alltså inte drickas.

När ändrades gränsvärdet för radon?

Gamla riktvärden och mätresultat Mätmetoden för radon inomhus ändrades 1994. Enheten på resultat av radonmätningar före 94-01-01 var Bq/m³ radondotterhalt (EER*).

Vad är det svenska gränsvärdet för radon för att klassas som ett friskt hus?

För höga radonhalter är en hälsorisk och kan orsaka cancer. Därför är det viktigt att mäta radon i inomhusmiljö som villor eller flerbostadshus samt arbetsplatser, skolor och förskolor. I Sverige har vi ett rikt- och gränsvärde på 200 Bq/m³.

Vad är farlig radonhalt?

Lung- cancer är den cancerform som orsakar flest dödsfall i Sverige. Eftersom radon är ett hälsofarligt ämne har Folkhälsomyndigheten beslutat att radonhalten inte bör överstiga 200 Bq/m3 (becquerel per kubikmeter) i bostäder och allmänna lokaler.

Hur kan radon utgöra en hälsorisk?

Radon ökar risken för lungcancer efter lång tids exponering för höga radonhalter. Särskilt stor är risken om man röker. Undersökningar visar ett tydligt samband mellan radonhalt i bostaden och risk för lungcancer. ... Därför löper rökare betydligt större risk än icke-rökare att få lungcancer till följd av radon.

Var är radon vanligt?

Radon finns överallt – i marken, luften och vattnet. Radon i bostäder kan komma från tre olika källor: marken under och runt om huset. byggnadsmaterialet.

Hur vanligt med radon?

Det finns två olika typer av radon som är vanligt förekommande i bostäder. ... vanlig källa till radon är ett byggmaterial som kallas blåbetong och är ett slags lättbetong. Hus som är byggda mellan ca 19 kan ha blå lättbetong i väggar, bjälklag eller andra delar av byggnadskonstruktionen.

När är radon farligt?

Ökad risk för lungcancer till 75 års ålder: Risken fördubblas vid en radonhalt strax över 600 Bq/m3. Vid 800 Bq/m3 ökar risken med 128 procent (från basvärde 1 till 2,28). Risken för lungcancer är då ungefär dubbelt så hög som vid medelhalten för svenska bostäder (som är cirka 100 Bq/m3).