:

Vad gäller om du blir arbetslös?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gäller om du blir arbetslös?
  2. När anmäler man sig arbetslös?
  3. Kan man få bidrag om man är arbetslös?
  4. Kan man gå med i facket som arbetslös?
  5. Är du arbetslös?
  6. Måste man betala studielån om man är arbetslös?

Vad gäller om du blir arbetslös?

På din första dag som arbetslös behöver du skriva in dig på Arbetsförmedlingen. ... Detta gör du enkelt via Arbetsförmedlingens webbplats. Genom att skriva in dig på första dagen som arbetslös kan du få ersättning från det datumet retroaktivt även om din ansökan går igenom vid ett senare skede.

När anmäler man sig arbetslös?

Skriv in dig på Arbetsförmedlingen senast din första arbetslösa dag. De skyddsnät som finns i samband med uppsägning förutsätter att du visar att du står till arbetsmarknadens förfogande. Om du inte skriver in dig i tid riskerar du bland annat att förlora a-kasseersättning och inkomstförsäkring.

Kan man få bidrag om man är arbetslös?

Den som är arbetslös har under vissa förutsättningar rätt till ekonomiskt stöd i form av arbetslöshetsersättning från a-kassa, aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning.

Kan man gå med i facket som arbetslös?

Det korta svaret på den frågan är ja - man kan vara med i a-kassan utan att vara med i något fackförbund. I grunden är a-kassan och ett fackförbund två helt olika saker med olika funktioner. A-kassa är en förkortning av arbetslöshetskassa medan ett fackförbund är en organisation för de som arbetar.

Är du arbetslös?

Du räknas som arbetslös om står till arbetsmarknadens förfogande dvs att du är arbetsför och du vill ha ett arbete. Du måste dessutom befinna dig i Sverige. Om du är berättigad till ersättning från första dagen du är arbetslös beror på hur du blev av med jobbet.

Måste man betala studielån om man är arbetslös?

Ja, du måste betala på ditt studielån. Arbetslöshet och föräldraledighet ger dig ingen generell rätt att inte betala av på lånet. Du kan däremot ansöka om att få betala mindre, med hänsyn till din sammanlagda inkomst för hela året. Den ansökan gör du i Mina sidor här på csn.se.