:

Hur används Fogsand?

Innehållsförteckning:

 1. Hur används Fogsand?
 2. Kan man använda stenmjöl som Fogsand?
 3. Vad ska man använda för Fogsand?
 4. Hur använda Sättsand?
 5. Hur lägga stenmjöl mellan plattor?
 6. Hur fungerar stenmjöl?
 7. Hur foga med stenmjöl?
 8. Hur gör man med Hårdfog?
 9. Hur använda stenmjöl?
 10. Vilken nytta gör Fogsanden mellan Markstenar?

Hur används Fogsand?

Enligt AMA an- läggning 07 skall fogsand användas. Fogsanden ska vara välgraderad med kornstorlekar mellan 0 till 3 mm. Så fogar du din mark/platt yta När stenen eller plattorna är utlagda hälls fogsanden ut över ytan. Sopa ner sanden mellan plattorna eller markstenen med en hård kvast.

Kan man använda stenmjöl som Fogsand?

Som underlag kan du med fördel använda dig av stenmjöl som sättsand. Det skapar ett hårt underlag och minskar risken för att myror bygger bo mellan eller under dina plattor. När du sedan lagt dina plattor använder du vår fogsand som fog. Den gör att det skapas en distans mellan plattorna och förhindrar nötning.

Vad ska man använda för Fogsand?

Vilken typ av fogsand du ska använda beror på vilket material plattorna är tillverkade av. Vill du även ha andra funktioner, till exempel ogräshämmande egenskaper, finns det särskild fogsand till det. Den produkten påminner om vanlig fogsand med den skillnaden att bindemedel är inblandat i sanden.

Hur använda Sättsand?

Hur använder jag sättsand? Ska sättsanden användas över bergkross bör det packas ordentligt, vilket du enklast gör med en markvibrator och genom att först vattna det. Tre centimeter är en lagom tjocklek för sättsanden. Sanden borstas ner i fogarna.

Hur lägga stenmjöl mellan plattor?

 1. Gräv ur ytan för din marksten. Första steget när man ska lägga marksten är att gräva ut området där stenen ska ligga. ...
 2. Täck gropen med fiberduk. ...
 3. Fyll på med bergskross och packa ordentligt.
 4. Häll på 3 cm med stenmjöl/stenflis.
 5. Lägg marksten och avsluta med fogsand.

Hur fungerar stenmjöl?

Stenmjöl är en finkornig produkt som bildas när man krossar sten. Det är egentligen en restprodukt som blir till vid framställning av makadam. Stenmjöl är de finaste fraktionerna som bildas, alltså den minsta storleken av grus. Tack vare sin väldigt fina struktur skapar stenmjöl en hård yta.

Hur foga med stenmjöl?

Fogsand ska ha en kornstorlek på 0-4 mm, dvs. att fogmaterialet består av smågrus som har en maximal storlek på 4 mm samt ca 5 procent stenmjöl och lera. Då packas fogsanden riktigt bra ner i fogarna. Bra fogsand känns igen genom att det går att samla ihop och forma med handen, om det är lite fuktigt.

Hur gör man med Hårdfog?

Applicera din hårdfog steg för steg

 1. Se till att ytan är ren och torr. Flexibel Hårdfog är perfekt att applicera en solig och varm dag. ...
 2. Fyll på med sand och använd markvibratorn till hjälp. Häll ut sanden över din stenyta och sopa ner i springorna med borsten. ...
 3. Blås bort fogrester från markstenen. ...
 4. Fukta ytan med bred stråle.

Hur använda stenmjöl?

Stenmjölet går att använda som sättsand eller fogsand till bredare fogar. Stenmjöl har även utmärkta egenskaper för fyllning av hål och ojämnheter, fyllning runt rör eller för att sätta kantlister. För att fylla hål i gräsmattan, blanda gärna upp stenmjölet med dressjord.

Vilken nytta gör Fogsanden mellan Markstenar?

Fogsand borstas ner mellan plattor och sten, när du har anlagt en uteplats eller en uppfart. Fogsand är viktigt, för det packar sig ner i springorna mellan plattorna. Detta gör att hela stenytan fungerar som en stor platta. Trots det tillåter den varje enskild sten att röra sig en aning, ex.