:

Vilket körsbärsträd ska jag välja?

Innehållsförteckning:

 1. Vilket körsbärsträd ska jag välja?
 2. Var trivs körsbärsträd?
 3. Hur högt kan ett körsbärsträd bli?
 4. Hur vet man om det är ett körsbärsträd?
 5. När är det bäst att plantera körsbärsträd?
 6. Vilket Prydnadskörsbär?
 7. Vilket gödsel till körsbärsträd?
 8. När kommer frukt på körsbärsträd?
 9. Kan man toppa ett körsbärsträd?
 10. Hur snabbt växer ett körsbärsträd?
 11. När kan man beskära körsbärsträd?
 12. Hur djup är ett körsbärsträd?
 13. När blommar körsbärsträdet?

Vilket körsbärsträd ska jag välja?

Sorter: Man får välja sort efter utrymme och härdighet. Finnsdet svängrum och ett bra läge är de pampiga bigarråerna vackra träd som ger stor skörd av läckra bär. Det finns ocså ett stort urval av mer svagväxande träd som är perfekta för den mindre trädgården och kolonilotten.

Var trivs körsbärsträd?

Allra bäst växer körsbär på kalk- och näringsrika marker med god dränering. Platsen där du har tänkt att plantera ditt körsbärsträd måste ha en väldränerad och lucker jord för att rötterna ska etablera sig. Undvik att plantera på täta lerjordar.

Hur högt kan ett körsbärsträd bli?

Körsbärsträdet är mycket känsligt för beskäring. Finns både söta och sura varianter på körsbär. Körsbärsträdet med sötkörsbär kan bli mellan 15-30 meter högt.

Hur vet man om det är ett körsbärsträd?

Körsbärsträd har en rödaktig, lite blankare bark.

När är det bäst att plantera körsbärsträd?

Sent på hösten, ända in i december, är en förträfflig tid att plantera träd. Under vintern befinner sig trädet i vila, men så snart det blir några grader varmt i jorden börjar rötterna växa. Höstplanterade träd börjar därför rota sig tidigt på säsongen. För att ge bra frukt måste fruktträd planteras i soliga lägen.

Vilket Prydnadskörsbär?

Japanskt Prydnadskörsbär Prunus Kanzan Det vanligaste och populäraste japanska körsbärsträdet med välfyllda rosa blommor i stora mängder på våren. Trädet är medelstort och kraftigt med en kvastformad krona.

Vilket gödsel till körsbärsträd?

Körsbärsträd – Skötsel Precis som andra fruktträd ser man till att börja gödsla ett par år efter plantering, stallgödsel fungerar mycket bra men man kan också använda sig av långtidsverkande gödsel som man arbetar ner ordentligt i jorden.

När kommer frukt på körsbärsträd?

Körsbärsträdet blommar i april-maj på bar kvist eller i samband med bladsprickningen med vanligen vita blommor i små klasar utmed grenarna. Ofta är sötkörsbäret i behov av en partner för att kunna sätta frukt.

Kan man toppa ett körsbärsträd?

Beskärning av körsbärsträd under trädets första år är viktigast. Det är då man bygger upp kronan och formar ett friskt och hållbart träd. ... Andra året börjar du att forma kronan. Använd en vass och ren sekatör och klipp bort alla grenar som växer inåt i kronan eller som konkurrerar med varandra.

Hur snabbt växer ett körsbärsträd?

Ett snabbväxande och storvuxet träd med vita blommor och små körsbär. Svea är ett härdigt sötkörsbär som växer snabbt och blir relativt stort, upp till 20 meter. Efter att trädet etablerat sig kan det växa upp till 1 meter om året.

När kan man beskära körsbärsträd?

 • Vill man däremot stimulera skottillväxt på nyplanterade träd, då kan man beskära sent på våren när temperaturen är ordentligt över 0 grader. Körsbärsträd brukar formas till ett kronträd med grenar jämt fördelade på olika håll.

Hur djup är ett körsbärsträd?

 • Ett körsbärsträd behöver ca 50 cm djup, näringsrik, väldränerad matjord i ett område om 1.5 - 2 m, så det är en bra idé att göra en förhöjning på 20-25 cm över den omgivande gräsmattan. Plantera sedan trädet lika djupt som det stått i krukan eller några cm djupare. Bred ut rötterna i görligaste mån.

När blommar körsbärsträdet?

 • De ska ofta inte beskäras alls efter de första "barnaåren" utan får vara som de är sedan, med bara lite gallring vid behov. Körsbärsträdet blommar i april-maj på bar kvist eller i samband med bladsprickningen med vanligen vita blommor i små klasar utmed grenarna.