:

Hur fungerar gångjärn i glasögonbågar?

Innehållsförteckning:

 1. Hur fungerar gångjärn i glasögonbågar?
 2. Vilka material består glasögon av?
 3. Vad heter de olika delarna på glasögon?
 4. Hur har glasögonen utvecklas under historien?
 5. I vilka saker finns gångjärn?
 6. Hur används gångjärn?
 7. Vad är solglasögon gjorda av?
 8. Vilken plast i glasögon?
 9. Vad är skalm på glasögon?
 10. Vad heter sidan på glasögon?

Hur fungerar gångjärn i glasögonbågar?

Med 90 graders vinkel på skalm och front blir däremot glasögon relativt otympliga om de inte sitter på ansiktet. Glasögon har därför ett gångjärn som sitter mellan skalm och front och gör att skalmarna går att vika in. Detta minimerar den plats glasögonen tar upp då de inte används.

Vilka material består glasögon av?

Svar: Egentligen kan glasögonbågar tillverkas av en mängd olika material, av allt från trä till läder beroende på kreativitet, men det mest vanliga är att glasögonbågar tillverkas av antingen någon form av plast eller metall.

Vad heter de olika delarna på glasögon?

Vad heter de olika delarna på glasögon?

 • Bågar – Det här är stommen som glasen sitter på.
 • Glas – Själv glaset som du ser igenom och som faktiskt också kan vara av plast som på solglasögon.
 • Sadlar eller näskuddar – Det här är de små kuddarna som sitter mot näsan för att glasögonen ska sitta i rätt position.

Hur har glasögonen utvecklas under historien?

De första glasögonen tillverkades på 1280-talet. När tryckpressen kom i mitten av 1400-talet ökade efterfrågan då allt fler började läsa. Men man var länge misstänksam mot glasögonen — de som bar dem ansågs lättlurade. På 1700-talet fick glasögonen skalmar och började massproduceras.

I vilka saker finns gångjärn?

Förutom att gångjärn används i dörrar, så hittar man dem inte minst i fönster, men också i luckor av olika slag. Men sedan är det dessutom viktigt att betona att det verkligen finns en uppsjö av olika gångjärn.

Hur används gångjärn?

Ett gångjärn är ett beslag som används för att förbinda två objekt då man vill att det ena skall kunna rotera i förhållande till det andra. Den del som sitter fast i karmen heter stapel. Vissa gångjärnstyper kan inte vändas hur som helst, och då uppkommer behovet av spegelvända beslag.

Vad är solglasögon gjorda av?

En del bågar är gjorda av metall, andra av plast och några är till och med gjorda av trä. De flesta bågarna till glasögon är gjorda av insprutad plast eller acetat. En stor skillnad är hur dessa solglasögon tillverkas. Solglasögon i plast är gjutna, medan acetatbågar skärs ut från acetatbitar.

Vilken plast i glasögon?

Vilken typ av glas - plast eller mineral? Tidigare tillverkades alla glasögonglas av ”vanligt” glas, så kallat mineralglas. Men i dag är ungefär 80 % av alla glasögonglas som tillverkas här i Norden av plast. Fördelen med plastglas är att de inte krossas lika enkelt som mineralglas och att de är mycket lättare.

Vad är skalm på glasögon?

Skalm (glasögon) – den del av ett par glasögonbågar som sträcker sig från själva glasen och bakåt mot/till öronen.

Vad heter sidan på glasögon?

Bågen är dina glasögons stomme. Utan den blir det helt enkelt inga glasögon. Bågen håller glasen på plats och från bågen sträcker sig skalmarna ut bakom dina öron och det är även på bågen som sadlarna är fästa.