:

Vad ska man göra med störande grannar?

Innehållsförteckning:

 1. Vad ska man göra med störande grannar?
 2. Hur anmäler man grannar?
 3. Vad säger lagen om störande grannar?
 4. Vad är störande ljud?
 5. Vart ringer man vid störande ljud?
 6. Vem kan ringa störningsjouren?
 7. Kan man anmäla en granne?
 8. Hur mycket får en granne klaga?

Vad ska man göra med störande grannar?

Om du blir störd av dina grannar kan du:

 1. Prata med grannarna. De kanske inte ens är medvetna om att de stör dig.
 2. Ta upp frågan med värden.
 3. Anteckna varje gång du blivit störd så att det finns en klar bild över störningarnas omfattning. ...
 4. Om hyresvärden inte agerar kan du göra en ansökan till hyresnämnden.

Hur anmäler man grannar?

Många hyresgäster vänder sig till Hyresgästföreningen när de upplever problem med störningar från sina grannar. Vi brukar då rekommendera att man i första hand kontaktar den som stör. Om det inte hjälper bör man vända sig till hyresvärden och berätta om störningarna i ett brev.

Vad säger lagen om störande grannar?

3 kapitlet av Jordabalken reglerar rättsförhållanden mellan grannar. Det finns vissa möjligheter att väcka talan mot en granne som stör sin omgivning. ... Hur "skälig hänsyn" ska definieras är inte preciserat, varken i lag eller praxis, mer än att grannar ska tåla viss alldaglig störning som är vanliga i omgivningen.

Vad är störande ljud?

Störande ljud ska undvikas vardagar mellan kl. 22.00 till 07.00, helgdagar 23.00 till 09:00. Till detta räknas högljudda skrik, hög volym på musikanläggning, TV, Fester, mm. Fester och evenemang som kan antas hålla på under dessa tider skall föraviseras övriga boende som kan tänkas störas av det.

Vart ringer man vid störande ljud?

Ibland räcker det med att polisen pratar med förövaren, för att ordningen ska återställas. Då störningen inträffar på privat område kan du gå till din granne för att diskutera det som stör i dennas beteende. Meddela disponenten vid behov. Ring nödnumret 112 om du bedömer att du inte kan hantera situationen själv.

Vem kan ringa störningsjouren?

Du kan alltid ringa Störningsjouren vid pågående störningar och där bedömer man vilken åtgärd som ska vidtas. Störningsjouren är en unik service för dig som bor hos oss. Hit kan du vända dig om du störs av hög musik, bullrande grannar, högljudda fester, etc.

Kan man anmäla en granne?

Anmäla störande grannar till polisen Rör det sig om bråk eller om du känner oro kan du vända dig till polisen eller socialtjänsten. Det gäller även om det rör sig om allvarligare fall av hänsynslöst beteende som faller in under ofredande.

Hur mycket får en granne klaga?

- Det är klart att man inte får störa sina grannar hur mycket som helst. Men reglerna är inte så tydliga. Det finns exempelvis ingen lagstiftning som anger när du får klippa gräsmattan, spela hög musik eller renovera ditt hus, säger Karin Hägglöf, förbundsjurist på Villaägarna.