:

Hur bred ska en Odlingsbädd vara?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bred ska en Odlingsbädd vara?
  2. Vad är en Hugelbädd?
  3. Hur länge håller en pallkrage?
  4. Hur länge håller en odlingslåda?
  5. Hur breda bäddar?

Hur bred ska en Odlingsbädd vara?

Med maximalt 120 centimeter breda odlingsbäddar behöver du aldrig trampa i jorden, som med intakta porer och maskgångar håller sig lucker och fin. Ytterligare en poäng är att bäddarna höjer sig en bit ovanför marken.

Vad är en Hugelbädd?

Principen, som har använts i hundratals år i Tyskland och Östeuropa, är synnerligen enkel. Det hela går alltså ut på att lägga stockar på marken och fylla på med grenar, kvistar och växtmaterial för att sedan toppa med jord och kompost. Självklart kan du bottna med vilka trädstammar, stockar eller stubbar som helst.

Hur länge håller en pallkrage?

Vanliga pallkragar är inte impregnerade, de är helt obehandlade. Men oftast tillverkade av enklaste "skitvirke", så de håller inte så länge innan de ruttnar ner. Men efter fem år är det kanske dags att byta jord ändå...

Hur länge håller en odlingslåda?

Blöt jord - jag räknar med tre till fyra år för mina. Impregnerade vill jag itne hålla med om att de är - möjligtvis oljade/lackade - och inte det bästa virket därav den korta hållbarheten.

Hur breda bäddar?

75 cm bredd har blivit standarden En lagom bredd för att kunna gå och nå över bädden. Längderna kan variera mellan olika odlare, men en poäng är att samma odlare har samma längd på alla bäddar. Mellan bäddarna finns det en gång, och den hålls ofta ganska smal, för att ge så stor plats till odlingarna som möjligt.