:

Vilka är berättigade till bostadsbidrag?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka är berättigade till bostadsbidrag?
  2. Kan man ansöka om bostadsbidrag online?
  3. När ansöka om bostadsbidrag?
  4. Vem kan ansöka om bostadstillägg?
  5. Har du rätt till bostadstillägg?
  6. Vad är ett bostadsbidrag?
  7. Varför Ska man söka bostadsbidrag?
  8. Har du möjlighet att få bostadsbidrag?
  9. Hur behandlas bostadsbidraget?

Vilka är berättigade till bostadsbidrag?

Du kan söka bidraget om du har låg inkomst och behöver hjälp att betala din hyra eller månadskostnad för din bostad. Bostadsbidraget baseras på hur många som bor i hushållet, bostadskostnaden, bostadsytan och hushållets inkomst.

Kan man ansöka om bostadsbidrag online?

Om du är gift eller sambo eller har barn över 18 år hemma, behöver du inte längre använda pappersblankett när du ansöker om bostadsbidrag. Från och med nu kan du ansöka via Mina sidor.

När ansöka om bostadsbidrag?

Du som är under 29 år och har låga inkomster kan ha rätt till bostadsbidrag. Det gäller oavsett om du arbetar eller studerar. Du kan få bostadsbidrag även om du hyr i andra hand eller äger din bostad. Hur stort bidrag du kan få beror på dina inkomster och kostnader.

Vem kan ansöka om bostadstillägg?

Om du är ålderspensionär ansöker du om bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten. Om du vill veta om du kan få bostadstillägg kan du ringa oss på 0771-524 524. Förbered dig gärna genom att ta fram uppgifter om din bostadskostnad, dina inkomster och ditt sparande. Är du gift eller sambo behöver vi uppgifter om er båda.

Har du rätt till bostadstillägg?

Du kan få bostadstillägg om du bor i Sverige, har aktivitetsersättning eller sjukersättning och betalar tillräckligt mycket för ditt boende i förhållande till din inkomst. Du kan också få bostadstillägg om du bor i Sverige och får någon invaliditetsförmån från ett annat EES-land eller Schweiz.

Vad är ett bostadsbidrag?

  • Ett bostadsbidrag fungerar som ekonomisk ersättning för de personer eller familjer som behöver hjälp att betala hyra eller månadsavgift för sitt boende. Ersättningen baserar sig på olika grunder så som dina inkomster, vad du betalar för ditt boende samt hur stor bostad du har.

Varför Ska man söka bostadsbidrag?

  • Reglerna kring vem som får söka bostadsbidrag är hårda och detta för att bidraget inte ska missbrukas. Vidare sker de kontinuerliga kontroller på de som redan har bostadsbidrag. Bland annat undersöker Försäkringskassan inkomster och annat som kan göra att man inte längre har rätt till bidraget.

Har du möjlighet att få bostadsbidrag?

  • För att ha möjlighet att få bostadsbidrag måste du först skicka in en korrekt ansökan till Försäkringskassan. Denna myndighet kommer sedan att granska dina uppgifter manuellt. Med anledning av detta kan det ta tid innan du får veta om din ansökan blivit beviljad eller inte.

Hur behandlas bostadsbidraget?

  • Bostadsbidraget, precis som de flesta andra bidrag och ersättningar som går att gå i Sverige, behandlas av den statliga myndigheten Försäkringskassan. En av myndighetens huvuduppgifter är att se till att familjer och barn i hela Sverige har en god ekonomisk trygghet. Bostadsbidraget är en del av det så kallade trygghetsuppdraget.