:

Hur rensar man sparris?

Innehållsförteckning:

 1. Hur rensar man sparris?
 2. Varför skalar man sparris?
 3. Är det farligt att äta mycket sparris?
 4. När ska sparris planteras?
 5. Hur mycket kostar sparris?
 6. Kan man äta toppen på sparris?
 7. Vad göra med Sparrisstjälkar?
 8. Kan man äta gammal sparris?
 9. Vad betyder Ansa sparris?

Hur rensar man sparris?

Grön sparris behöver vanligtvis inte skalas, om den inte är ovanligt grov. Skär ev bort den nedre torra delen av sparrisen. Sjud under lock i saltat vatten (ca 1 tsk/liter) i ca 3-5 minuter beroende på storlek. Känn efter med en potatissticka när de är klara.

Varför skalar man sparris?

4 sätt att laga sparris Stjälken på vit sparris behöver skalas men stjälkarna är sköra och går lätt av. ... På så sätt är risken mindre att sparrisen går av när du skalar den.

Är det farligt att äta mycket sparris?

Utöver folsyra innehåller sparris gott om vitamin C, särskilt den gröna sparrisen, och mineralerna kalium och zink. – Vitamin C är en viktig antioxidant, kalium bidrar till normalt blodtryck och zink stärker immunförsvaret. Så passa på att äta mycket sparris nu när det är säsong!

När ska sparris planteras?

Sparrisplantor är tåliga och skulle något skott brytas av eller frysa bort före planteringen så innebär det bara att plantan försenas något i sin utveckling. Sätt plantorna i april–juni när jorden börjar bli varm. Gräv och förbättra jorden ned till ett djup av 30–50 cm.

Hur mycket kostar sparris?

Coop. 200 GRM. Jfr-pris 139.75/kr/kg.

Kan man äta toppen på sparris?

De där bitarna som man bröt av och som är lite mer träiga än resten ska man inte slänga. De smakar lika gott som resten av sparrisen men behöver bara lite längre koktid. Bästa man kan göra är en god sparrissoppa.

Vad göra med Sparrisstjälkar?

Sparrissoppa à la stump

 1. 4 portioner. Det här behöver du: 1 liter grönsaksfond. 1 knippe sparrisstjälkar. 0,5 dl grädde. salt och peppar. Gör så här: Sköj sparrisen. Håll sparrisen i bägge ändarna och bryt av. Lägg toppstjälkarna åt sidan så länge och skär ner rotdelen i småbitar. ...
 2. Tid: 20 minuter. Svårighetsgrad. Lätt.

Kan man äta gammal sparris?

Vad gör man med de överblivna stambitarna? De där bitarna som man bröt av och som är lite mer träiga än resten ska man inte slänga. De smakar lika gott som resten av sparrisen men behöver bara lite längre koktid. Bästa man kan göra är en god sparrissoppa.

Vad betyder Ansa sparris?

Grön sparris behöver man inte skala på samma sätt som den vita. Men om man vill vara helt säker på att få bort alla eventuella "trådar" så kan man skala bort lite av det tjockaste. Lättast går det med potatisskalare. Skär också av ett par cm i av nedre delen.