:

Hur man skär en purjolök?

Innehållsförteckning:

 1. Hur man skär en purjolök?
 2. Vad betyder Strimla purjolök?
 3. Hur djupt ska man sätta purjolök?
 4. När sätter man ut purjolök?
 5. Vad kan man äta på en purjolök?
 6. Hur man tillagar purjolök?
 7. Hur många pallkragar till purjolök?
 8. Hur kallt klarar purjolök?
 9. När ska man kupa purjolöken?
 10. När sätter man schalottenlök?

Hur man skär en purjolök?

Skär ett längsgående snitt längs hela purjolökens längd, ända in till dess kärna. Skala bort det yttersta lagret och släng det. Skölj resten av purjolöken under rinnande vatten, samtidigt som du delar på lökens lager (se bilderna).

Vad betyder Strimla purjolök?

Det är främst det vita skaftet på löken som används, men den gröna delen är både smak- och vitaminrik. Allt utom roten går att använda så låt den gröna blasten, som så oftast skärs bort, följa med ner i soppan eller finstrimla den över en sallad.

Hur djupt ska man sätta purjolök?

1 cm djupt och glest. Står plantorna för tätt blir de långa och gängliga. Purjon blir också kraftigare om bladen, under de första 4-6 veckorna, klippes till en höjd på ca. 6 cm.

När sätter man ut purjolök?

När jorden har rett sig kan man börja plantera ut sina purjolökar. Man kan odla dem på friland, i pallkrage eller större krukor. Det viktigaste är att det är tillräkligt djupt. Använd näringsrik jord redan från början eller gödsla upp din jord med naturligt gödsel som kogödsel.

Vad kan man äta på en purjolök?

Ju närmare den gröna delen man kommer desto starkare blir smaken. Det är främst det vita skaftet på löken som används, men den gröna delen är både smak- och vitaminrik. Allt utom roten går att använda så låt den gröna blasten, som så oftast skärs bort, följa med ner i soppan eller finstrimla den över en sallad.

Hur man tillagar purjolök?

Dela varje purjolök i 2-3 bitar så att du har avlånga hela bitar. Ånga bitarna i lite vatten ca 10 minuter tills de är nätt och jämnt kokade, ”al dente”. Häll av vattnet. Lägg i en klick smör och den hackade vitlöken och låt purjolökarna fräsa i vitlökssmöret 5 minuter.

Hur många pallkragar till purjolök?

Räkna med att du kan få in 3 rader med 10 purjolöksplantor i varje, alltså 30 plantor. Purjolöken bör ha minst 10 centimeters mellanrum.

Hur kallt klarar purjolök?

Lugn, purjolöken kan stå kvar länge än i landet och tål till och med några minusgrader.

När ska man kupa purjolöken?

När plantorna har etablerat sig, vanligen i början av juni upp till Uppsalatrakten, senare norrut, kupar man upp jorden allt eftersom de växer till sig. Där jorden har kupats upp längs stjälken blir purjolöken vit och mjäll.

När sätter man schalottenlök?

Schalottenlök

 1. Plantering: Planteras när jorden blivit lite uppvärmd och frostrisken är över. ...
 2. Så växer den: Växer enligt samma princip som potatis. ...
 3. Förvaras: Svalt och torrt.
 4. Tips: Ett tips när du skördar är att låta löken ligga kvar på marken och torka några dagar – om det är väder för det.