:

Hur anmäler man någon för tjänstefel?

Innehållsförteckning:

  1. Hur anmäler man någon för tjänstefel?
  2. Hur anmäler man en åklagare?
  3. Hur anmäler jag en polis?
  4. Kan man polisanmäla åt någon annan?
  5. Är en åklagare polis?
  6. Vem anmäler man polisen till?
  7. Vart anmäler man socialen?

Hur anmäler man någon för tjänstefel?

Eftersom det är ett brott går det att anmäla till Polismyndigheten. Detta kan du göra genom att besöka en polisstation eller kontakta polisen på telefonnummer 11414.

Hur anmäler man en åklagare?

Om du anser att åklagaren har begått ett brott kan du vända dig till polismyndigheten och göra en anmälan där. Om du istället anser att åklagaren brustit i sin tjänsteutövning kan du vända dig till Justitieombudsmannen (JO) som har till uppgift att granska myndigheter och dess tjänstemän.

Hur anmäler jag en polis?

Anmäla polisen Ring 114 14 eller besök en polisstation. Berätta att du vill anmäla en polis så får du prata med en person som är behörig att ta upp en sådan anmälan.

Kan man polisanmäla åt någon annan?

Om du anmäler åt någon annan ska du uppge både dina personuppgifter (anmälare) och den personens (målsägandens) personuppgifter om du kan det. Om du inte vill upprätta en formell anmälan kan du ändå kontakta polisen och berätta om dina misstankar anonymt.

Är en åklagare polis?

Polisen är oftast förundersökningsledare under spaningsskedet, då man utreder vem som kan misstänkas för brottet. När polisen har kommit så långt att någon skäligen kan misstänkas för brottet tar en åklagare över förundersökningsledningen. Vid mindre allvarliga brott är polisen fortsatt förundersökningsledare.

Vem anmäler man polisen till?

Du kan alltså anmäla polisen till någon av tillsynsmyndigheterna. För att anmäla till en tillsynsmyndighet krävs det inte att en enskild polis har begått något brottsligt, utan det kan handla om att ett ärende helt enkelt hanterats fel.

Vart anmäler man socialen?

Om du ska anmäla brister eller missförhållanden eller lämna synpunkter om verksamheter kan du göra det via vår e-tjänst. Du kan även göra en anmälan via pappersblankett. Skicka blanketten till den regionala tillsynsavdelning hos IVO som ansvarar för det län där händelsen inträffat.