:

Hur läser man av mått?

Innehållsförteckning:

  1. Hur läser man av mått?
  2. Vad är längd bredd höjd?
  3. Vad är djup i mått?
  4. Vilket mått är?
  5. Hur mäter man Dörrbladsmått?
  6. Hur mäter man Nonieskalan?
  7. Kan bredden vara längre än längden?
  8. Vad står först längd eller bredd jeans?
  9. Hur skrivs mått ut?

Hur läser man av mått?

Måttet anges alltid i bredden x höjden och enheten är alltid decimeter (dm). Att känna till hur modulmått mäts, är avgörande för att du skall kunna beställa en dörr/ett fönster som passar.

Vad är längd bredd höjd?

Vanligen avståndet mellan de två längre sidorna i en rektangel. Avståndet mellan de två kortare sidorna kallas då vanligen längd. I stället för längd och bredd säger man ofta bas och höjd.

Vad är djup i mått?

Ofta används termen djup för att beskriva den vertikala höjden från ytan i en vätska (oftast vatten) till en given punkt under ytan. Djupet i vatten kan exempelvis mätas med ett lod.

Vilket mått är?

Mått inom måtteorin är ett matematiskt begrepp som används för att ange ”storleken” på en mängd. Längd, area och volym är några exempel på vanliga mått.

Hur mäter man Dörrbladsmått?

Vad är modulmått, karmyttermått och dörrbladsmått? Måtten på alla standarddörrar och fönster anges i modulmått, där bredd skrivs före höjd. Modulmåttet kan anges i decimeter eller centimeter till exempel 10xx210. Modulmått är en standard som alla svenska tillverkare av fönster och dörrar har enats om.

Hur mäter man Nonieskalan?

Om det inte är exakt på en hel millimeter så avrundar du nedåt till närmaste hela siffra. Sedan flyttar du blicken till nonieskalan. Det är de små strecken på den rörliga delen av skjutmåttet. Räkna fram tills det streck som är helt i linje med ett streck på millimeterskalan.

Kan bredden vara längre än längden?

Om längden är 100 och bredden är 83 så är längden 100-83 = 17 längre än bredden. Detta motsvarar 17/83 = 0,2048 dvs ungefär 20 % längre än bredden.

Vad står först längd eller bredd jeans?

Hitta rätt storlek för jeans ex: 28/31, och mäts i tum (inches). Det första måttet är midjestorleken, det andra är jeansens längd (anges ibland som W (width) och L (length). För att hitta din storlek, mät helt enkelt din omkrets runt midjan och din innersöm i centimeter (läs här om hur du mäter din storlek).

Hur skrivs mått ut?

Vi anger alla mått i formatet Bredd x Djup x Höjd. OBS! Liter- och kiloangivelserna på kassar/påsar bör betraktas som modellbeteckningar enl. gammal standard, ej den faktiska volymen eller maxvikt.