:

Vilken medicin hjälper mot urinvägsinfektion?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken medicin hjälper mot urinvägsinfektion?
  2. Kan urinvägsinfektion gå över själv?
  3. Måste man behandla urinvägsinfektion?
  4. Vad kan man göra för att förebygga urinvägsinfektion?
  5. Vad händer om man inte behandlar urinvägsinfektion?
  6. Hur snabbt verkar medicin mot urinvägsinfektion?
  7. Kan urinvägsinfektion gå över av sig själv på barn?
  8. Hur blir man av med urinvägsinfektion snabbt?
  9. Är det farligt med urinvägsinfektion?
  10. Hur blir jag av med urinvägsinfektion?

Vilken medicin hjälper mot urinvägsinfektion?

Är du inte gravid men har stora besvär av blåskatarr, kan du behöva behandling med antibiotika. Det är vanligt med behandling i tre till fem dagar med läkemedel som innehåller till exempel pivmecillinam eller nitrofurantoin. Ett annat alternativ är trimetoprim.

Kan urinvägsinfektion gå över själv?

Du kan behandla dig själv i upp till en vecka om symtomen inte är besvärliga och du känner dig säker på att du har fått urinvägsinfektion. Det gäller om du är frisk i övrigt och inte är gravid. Besvären går ofta över av sig själv inom en vecka.

Måste man behandla urinvägsinfektion?

Allmänt om urinvägsinfektion Besvären kan gå över utan behandling, men om du inte blir bättre inom en vecka bör du söka vård. Män, barn och gravida som har en misstänkt urinvägsinfektion ska alltid utredas och behandlas.

Vad kan man göra för att förebygga urinvägsinfektion?

Andra saker som kan förebygga en infektion är att alltid komma ihåg att kissa efter samlag så att bakterier sköljs ut, och att inte ha för bråttom när du går på toaletten. – Tänk på att alltid kissa färdigt så att urin inte blir kvar i blåsan.

Vad händer om man inte behandlar urinvägsinfektion?

Fortsätter bakterierna högre upp i kroppen från urinblåsan upp till njurarna kan en njurbäckeninflammation uppstå vilket är en allvarligare form av urinvägsinfektion. Kvinnor drabbas oftare än män av urinvägsinfektion eftersom kvinnors urinrör är kortare.

Hur snabbt verkar medicin mot urinvägsinfektion?

Ibland är en antibiotikakur nödvändig vid urinvägsinfektion, men tyvärr kommer problemen ofta tillbaka när behandlingen är avslutad. Det beror på att antibiotika slår ut den viktiga tarmfloran. Efter en antibiotikakur mot urinvägsinfektion får cirka 60 procent tillbaka en ny infektion inom tre månader.

Kan urinvägsinfektion gå över av sig själv på barn?

Barn som har urinvägsinfektion får behandling med antibiotika. Då blir barnet oftast snabbt bättre. Efter ett till två dygns brukar symtom av blåskatarr försvinna. Vid behandling mot njurbäckeninflammation brukar febern vara borta efter två till tre dagar, men barnet kan känna sig trött under en längre tid.

Hur blir man av med urinvägsinfektion snabbt?

För att snabba på läkningen själv kan du testa att:

  1. Dricka mer än vanligt.
  2. Hålla dig varm. Lägg en värmedyna eller vetekudde på nederdelen av magen där du har ont – det kan minska både smärtan och inflammationen.
  3. Använda receptfria värktabletter.
BE

Är det farligt med urinvägsinfektion?

Generellt är inte urinvägsinfektioner farliga, även om de är smärtsamma. De behandlas vanligtvis med antibiotika på recept från läkare, men om de inte behandlas kan infektionen sprida sig från de nedre urinvägarna till de övre urinvägarna och njurarna.

Hur blir jag av med urinvägsinfektion?

Den vanligaste orsaken till urinvägsinfektion är att bakterier (vanligen Escherichia coli) som finns i mellangården kommer åt att ta sig via urinröret till urinblåsan. ingrepp i urinvägarna (exempelvis tömning av blåsan med kateter, då riskan för urinvägsinfektion kan öka upp till tiofalt).