:

Är narrkantarell ätlig?

Innehållsförteckning:

  1. Är narrkantarell ätlig?
  2. Hur ser falsk kantarell ut?
  3. Hur giftig är en flugsvamp?
  4. Vad händer om man äter narrkantarell?
  5. Hur smakar narrkantarell?

Är narrkantarell ätlig?

God matsvamp! Narrkantarell är ofta mer tunnköttig och starkare orange i färgen än kantarell. Sällsynt kan narrkantarell vara ganska kraftig, och snarlik kantarell även i färgen.

Hur ser falsk kantarell ut?

En falsk kantarell har en mer inrullad hatt och kan därför förväxlas med en ung ”riktig” kantarell, som också har en inrullad hatt. Den falska kantarellen har också en mer orange färg under hatten och kanterna är inte lika vågiga som hos den riktiga kantarellen.

Hur giftig är en flugsvamp?

Den ingår i släktet Amanita som innehåller såväl ätliga, som mycket giftiga, arter. Den röda flugsvampen är måttligt giftig. Konsumtion kan medföra en mängd symptom, allt från illamående och svettningar, till eufori och hallucinationer. Dödsfall är extremt sällsynta, men har inträffat.

Vad händer om man äter narrkantarell?

Den falska kantarellen har också en mer orange färg under hatten och kanterna är inte lika vågiga som hos den riktiga kantarellen. Om man av misstag råkar plocka och äta narrkantarellen så är det dock ingen fara: de är smaklösa och har gummikonsistens men helt ofarliga.

Hur smakar narrkantarell?

De smakar murken ved, bara. Du ska inte ens bli sjuk men got tär det inte. Nästa gång, lukta på svampen om du är osäker. Kantareller doftar gott lite fruktigt som torkad aprikos, narrkantarell/falsk kantarell är nästintill luktlös, bara en aning murket trä i doften.