:

Får ofta Ögonmigrän?

Innehållsförteckning:

  1. Får ofta Ögonmigrän?
  2. Hur yttrar sig Ögonmigrän?
  3. Vad ska man ta mot migrän?
  4. Vad händer i hjärnan vid migrän med aura?
  5. Är migrän med aura farligt?
  6. Varför får man migrän med aura?
  7. Vad beror synbortfall på?
  8. Vad ska man göra när man har migrän?
  9. Vad är migrän med aura?

Får ofta Ögonmigrän?

Ögonmigrän är vanligare bland yngre personer, och drabbar oftare kvinnor än män. Stress och hormonförändringar är två utlösande faktorer till ögonmigrän. Ögonmigrän kan uppstå i båda ögonen, eller bara i det ena ögat. Det kommer ibland i samband med huvudvärk, men tillståndet kan också uppstå isolerat.

Hur yttrar sig Ögonmigrän?

Ögonmigrän (okulär migrän) är ett tillstånd för ögat som leder till hastiga episoder av blindhet eller påverkan på din syn som till exempel ett blinkande ljus på ena ögat. Det kan vara skrämmande att få ögonmigrän men vanligtvis är det ofarligt. Det försvinner efter en kort tid och ögats syn återställs helt.

Vad ska man ta mot migrän?

Acetylsalicylsyra hjälper ofta bra, särskilt i kombination med koffein. Ibuprofen och naproxen fungerar också bra. De är särskilt lämpliga om du får migrän i samband med mens eftersom de också lindrar mensvärk. Ta smärtstillande läkemedel så tidigt som möjligt, vid första tecknen på att ett migränanfall är på gång.

Vad händer i hjärnan vid migrän med aura?

Migrän med aura har ett förstadium som ofta består av synpåverkan med flimmer. Många får känselrubbningar som endast drabbar den ena kroppshalvan. Man kan också få talsvårigheter eller hörselstörningar innan huvudvärken kommer.

Är migrän med aura farligt?

En del får så kallad aura Det kan vara skrämmande och obehagligt att få aura, men det är inte farligt. Du kan också få stickningar och domningar kring munnen och i ena armen. Det kan börja i handen för att sedan sprida sig upp längs armen. Du kan få svårt att styra kroppen och att prata som vanligt.

Varför får man migrän med aura?

Stress, sömnbrist och hormonförändringar hos kvinnor i samband med mens är kända orsaker. Det förekommer också att viss typ av mat som choklad, citrusfrukter, rödvin och starka ostar kan framkalla ett migränanfall. Även starkt solljus, höga ljud och starka parfymdofter är vanliga utlösande faktorer.

Vad beror synbortfall på?

Om glaskroppen drar i näthinnan När glaskroppen håller på att lossna kan du se ljusblixtar i utkanten av synfältet. Det beror på att glaskroppen drar i näthinnan. Det kan uppstå en liten blödning i något av blodkärlen i näthinnan. Då kan du se stora rörliga sotflagor eller får disig syn.

Vad ska man göra när man har migrän?

Receptfria läkemedel mot smärta kan lindra när värken är i sin början eller om den är mild. Det är bra att ta läkemedlen tidigt, helst direkt när du känner att anfallet är på gång. Då lindras ofta anfallet mer effektivt. Du kan behöva receptbelagda läkemedel om du har svårare migränanfall.

Vad är migrän med aura?

En del får så kallad aura i samband med huvudvärken. Den vanligaste typen av aura är att du upplever synfenomen. Det kan till exempel vara ett växande tomt hål i synfältet, suddiga dallrande synintryck, sicksackmönster, blixtar, flimmer eller dubbelseende.