:

Kan drabba Diabetesfoten?

Innehållsförteckning:

  1. Kan drabba Diabetesfoten?
  2. Varför får en diabetiker lätt sår på fötterna?
  3. Vad är kopplingen mellan diabetes nekros och amputation?
  4. Vad gäller vid omläggning av diabetessår?
  5. Var ska insulinpennor som inte används förvaras?
  6. Kan man få diabetes typ 1 i vuxen ålder?
  7. Varför får man ont i fötterna?
  8. Varför får diabetiker bensår?
  9. Hur vet du att ett bensår är venöst eller arteriellt?
  10. Hur ser diabetessår ut?

Kan drabba Diabetesfoten?

Diabetesfötter innebär problem med fötterna och kan drabba personer med såväl typ 1- som typ 2-diabetes. Det är därför extra viktigt att du som har diabetes är noga med att ta hand om dina fötter. Det finns två olika typer av komplikationer som kan drabba dig som har diabetes, angiopati och neuropati.

Varför får en diabetiker lätt sår på fötterna?

Personer med diabetes löper stor risk att svårläkta sår på fötterna. Detta kan bero på: Dålig cirkulation i småartärerna trots att pulsarna på fotryggen kan vara normala. Dålig cirkulation i de stora blodkärlen.

Vad är kopplingen mellan diabetes nekros och amputation?

Det vanligaste skälet till amputation är att diabetesfotsår progredierar med en djup infektion eller kritisk ischemi och gangränutveckling som konsekvens. Andelen patienter med kallbrand i samband med amputation har angivits till 60 procent och infektion till 35 procent.

Vad gäller vid omläggning av diabetessår?

Att revidera, lägga om och sköta diabetessår kräver intresse och kompetens. Det är ett gemensamt ansvar för undersköterska, sköterska och läkare. Kontinuiteten kan inte överskattas. Om man ser såret själv vid varje omläggning kan man snabbt notera förändringar och utvärdera effekten av sårvården.

Var ska insulinpennor som inte används förvaras?

Insulinsprutor som ej används skall förvaras i kyl- eller svalskåp (+ 2-8 grader). Insulin får absolut inte frysa (mister omedelbart all sin effekt).

Kan man få diabetes typ 1 i vuxen ålder?

Diabetes är ett samlingsnamn för några sjukdomar som alla ger för mycket socker i blodet. Förutom typ 1-diabetes finns typ 2-diabetes och graviditetsdiabetes. Typ 1-diabetes utvecklas oftast när man är barn eller i tonåren, men du kan även sjukdomen som vuxen.

Varför får man ont i fötterna?

Vanliga orsaker bakom ont under fötterna är utslitna stycken i fotmuskulaturen. Åkomman hälsporre beror ofta på en överbelastning av det senstråk som fäster sig i benet i din fot. Därför uppstår smärtan vid hälsporre som en följd av utslitna senor snarare än skador i bennabben i sig.

Varför får diabetiker bensår?

Den vanligaste orsaken är dålig blodcirkulation i venerna, men bensår kan också bero på problem med cirkulationen i artärerna, inflammationssjukdom (vaskulit) eller diabetes. Att ha ett svårläkt sår kan vara riskfyllt.

Hur vet du att ett bensår är venöst eller arteriellt?

Symtom. Venösa bensår sitter ofta på vristen i anslutning till fotknölarna eller på smalbenet, men sällan på foten. Såren brukar vara ganska ytliga, oregelbundna i formen och kan ibland göra ont. Arteriella bensår sitter oftast på foten men kan också sitta på underbenet.

Hur ser diabetessår ut?

Symtom. Arteriellt sår: Symtom som vid arteriellt sår enligt beskrivning i tidigare avsnitt. Sensorisk neuropati medför ofta mindre smärta. Trycksår: Ofta tå, häl.