:

Kan lingon förväxlas med?

Innehållsförteckning:

  1. Kan lingon förväxlas med?
  2. Hur ser mjölon ut?
  3. Vilket bär liknar lingon?
  4. Finns lingon bara i Sverige?
  5. Är mjölon farligt?
  6. Var finns mjölon?
  7. Har liljekonvalj bär?

Kan lingon förväxlas med?

Lingon liknar mjölon och kan förväxlas med denna växt. Mjölonet har fått sitt namn av att bäret är torrare och mjöligare än lingonet, vilket är den tydligaste skillnaden. Hos lingon är bladkanterna nedvikta och hos mjölon är kanterna platta. Lingonriset växer också mer upprätt, medan mjölon har liggande ris.

Hur ser mjölon ut?

Mjölon är en städsegrön dvärgbuske som blir 5–15 centimeter och blommar från maj till juni. Blommorna är blekrosa till vita och sällan grönaktiga. Bären blir 10 mm stora och är släta, klarröda, klotrunda, mjöliga och utan smak.

Vilket bär liknar lingon?

Mjölon. Arctostaphylos uva-ursi Bären är ofarliga. Både blad och bär liknar lingon.

Finns lingon bara i Sverige?

Lingon, det röda guldet, finns i hela Sverige. 5% av Sveriges skogsmark är täckt av lingon. Lingonen trivs bra i tallskog och på tallhedar.

Är mjölon farligt?

Bären är ofarliga. Både blad och bär liknar lingon.

Var finns mjölon?

Mjölon finns i hela landet, den växer vanligare på sandig mark, ofta på i ungefär samma miljöer som lingon (Vaccinium vitis-idaea). Första fynduppgift publicerades på 1600-talet, men arten är känd sedan medeltiden (Nordstedt 1920).

Har liljekonvalj bär?

Liljekonvalj har vita, väldoftande blommor som sitter i en bågformad, ensidig klase och blommar i maj och juni. Frukten är ett klotrunt saftigt bär med rödorange färg.