:

Hur säkert är det med p-piller?

Innehållsförteckning:

  1. Hur säkert är det med p-piller?
  2. Är det farligt att äta p-piller?
  3. Vilket år blev p pillret tillåtet?
  4. Får man mens med p-piller?
  5. Kan man bli gravid med p-piller?
  6. Hur många procents chans är det att bli gravid när man tar p-piller?
  7. Hur farligt är det med p-piller?
  8. Kan p-piller påverka graviditetstest?
  9. Vilka p-piller är bäst att börja med?
  10. Hur stor är chansen att få en blodpropp?

Hur säkert är det med p-piller?

P-piller är ett mycket säkert preventivmedel. Rätt använt skyddar kombinerade p-piller till 99,7 procent och minipiller till 96-99 procent.

Är det farligt att äta p-piller?

P-piller som innehåller östrogen ger ökad risk för blodproppar. Men risken är väldigt liten, kvinnor drabbas. Om man tillhör någon riskgrupp (se huvudtext) bör man inte ta p-piller. Det är svårt att bli gravid efter att man har slutat använda p-piller.

Vilket år blev p pillret tillåtet?

I Sverige blev preventionstabletterna, som de kallades i början, godkända av dåvarande Medicinalstyrelsen 1964 och året därpå kom de ut på marknaden. Ganska snart tvingades man inse att p-pillren inte var den slutliga lösningen på preventivmedelsfrågan som de flesta hade önskat och hoppats på.

Får man mens med p-piller?

När du tar dina sockerpiller, eller har ditt planerade uppehåll, får du mens. Mensen brukar ofta börja efter två till tre dagar från det att du tog ditt sista p-piller. Men mensen kan komma både tidigare eller senare än så. Det är också vanligt att mensen fortfarande pågår när det är dags att börja på en ny karta.

Kan man bli gravid med p-piller?

P-piller är ett skydd mot graviditet i form av tabletter som du tar varje dag. P-piller innehåller hormoner som bland annat gör att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. P-piller ger ett mycket säkert skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska.

Hur många procents chans är det att bli gravid när man tar p-piller?

Du kan inte bli gravid om du tar dina p-piller som du ska och inte glömmer någon tablett och inte heller är magsjuk. Då kan killen komma i dig utan att du behöver oroa dig för graviditet. Det är meningen att du ska kunna ha samlag på det sättet när du äter p-piller.

Hur farligt är det med p-piller?

För de flesta är p-piller inte farligt. Men för att få p-piller måste man tillsammans med barnmorska eller läkare besvara vissa frågor. Man ställer bland annat frågor om någon i familjen drabbats av blodpropp i unga år. Man kollar också blodtryck och vikt på den som vill ha p-piller innan man skriver ut ett recept.

Kan p-piller påverka graviditetstest?

Du blir inte gravid om du tar dina p-piller varje dag. Men, det är bra att gå till en ungdomsmottagning och få hjälp med ett graviditetstest om du glömt något p-piller och haft oskyddat samlag.

Vilka p-piller är bäst att börja med?

Om det är väldigt viktigt att inte bli gravid är ett långtidsverkande preventivmedel, som hormonspiral, p-stav eller kopparspiral ett bra alternativ. Dessa preventivmedelsmetoder ger ett betydligt säkrare skydd mot oönskade graviditeter än till exempel p-piller.

Hur stor är chansen att få en blodpropp?

Alla p-piller medför en liten ökad risk för blodpropp. Men risken är väldigt liten. Det är till exempel betydligt större risk att få en blodpropp om du är gravid än när du äter p-piller.