:

Varför gör det ont i bröstkorgen?

Innehållsförteckning:

 1. Varför gör det ont i bröstkorgen?
 2. Varför får man inflammation i bröstkorgen?
 3. Kan man få träningsvärk i bröstkorgen?
 4. Finns det muskler under revbenen?
 5. Varför har jag ont i bröstet när jag ätit?
 6. Varför gör det ont när jag andas djupt?
 7. Kan man ha artros i revbenen?
 8. Varför får man ont i revbenet?
 9. Kan man få ont i bröstet av oro?
 10. Varför får man ont i bröstet när man äter?
 11. Har du spänningstillstånd i bröstkorgens muskler?
 12. Vad är bröstkorgssmärtor?
 13. Vad är orsaken till smärta i bröstkorgen?
 14. Hur fungerar muskler och senor i kroppen?

Varför gör det ont i bröstkorgen?

Ont i bröstet beror ofta på att musklerna i bröstkorgen är överansträngda. Psykisk spänning kan också göra att du känner obehag i bröstet. Ibland kan bröstsmärtor bero på något allvarligt som kärlkramp eller hjärtinfarkt. Ring därför 112 om du får en stark smärta i bröstet som inte snabbt går över.

Varför får man inflammation i bröstkorgen?

Det kan göra ont på framsidan av bröstkorgen i samband med rörelser eller vid djupare andetag. Det beror på inflammation i muskelfästen mellan revbenen och bröstbenet. Det drabbar flera leder och kan uppstå efter till exempel fysisk belastning eller kraftig hosta i samband med luftvägsinfektioner.

Kan man få träningsvärk i bröstkorgen?

Det finns många orsaker till bröstsmärta som inte är akut farliga. Vid fysisk överansträngning kan man få träningsvärk i bröstmusklerna (torakal muskelsmärta), som kan upplevas som en smärta inne i bröstet, liksom muskelinflammationer i området ifråga kan göra.

Finns det muskler under revbenen?

Det finns tolv par revben som utgör bröstkorgen och skyddar organ såsom hjärta och lungor. Revbenen består av ben och brosk. Mellan dem finns det muskler och nerver.

Varför har jag ont i bröstet när jag ätit?

Har du halsbränna, tryck över bröstet och sura uppstötningar beror det oftast på gastroesofagel refluxsjukdom eller GERD. Du kan också få ont i och bakom bröstet när du sväljer, rapningar och ont i magen. Det beror på att magmunnen har blivit slapp och släpper igenom magsaft ofta.

Varför gör det ont när jag andas djupt?

Om du får ont i bröstet på ena sidan vid djupa andetag kan det bero på lungsäcksinflammation. Du kan också uppleva stickningar i bröstet. Tillståndet kan orsakas av andra sjukdomar som exempelvis lunginflammation och beror på att hinnor runt lungsäckarna blir inflammerade. Kontakta sjukvården för lämplig behandling.

Kan man ha artros i revbenen?

Orsaken är en inflammation i det brosk som förbinder revben och bröstben (se bild) och oftast är det ömt just över brosket. Om två eller flera brosk är inflammerade samtidigt utan att vara svullna kallas det kostokondrit.

Varför får man ont i revbenet?

Den vanligaste orsaken är att du har råkat ut för en olycka, till exempel om du har ramlat eller fått ett slag mot bröstkorgen. Du kan också ett revbensbrott om du har långvarig hosta. Brutna revben läker av sig själv, men det kan ta en till två månader.

Kan man få ont i bröstet av oro?

Muskelspänningar och överansträngda muskler i bröstkorgen kan också ge bröstsmärtor. Här kan det röra sig om både en tillfällig muskelspänning eller muskelinflammation. Vid psykologiska orsaker som oro, ångest och depression är det vanligt att symptom som ont i bröstet.

Varför får man ont i bröstet när man äter?

Har du halsbränna, tryck över bröstet och sura uppstötningar beror det oftast på gastroesofagel refluxsjukdom eller GERD. Du kan också få ont i och bakom bröstet när du sväljer, rapningar och ont i magen. Det beror på att magmunnen har blivit slapp och släpper igenom magsaft ofta.

Har du spänningstillstånd i bröstkorgens muskler?

 • Flera olika typer av spänningstillstånd i bröstkorgens muskler kan också ge bröstsmärtor. Muskelspänningar är vanliga i samband med psykisk spänning, oro, ångestoch nedstämdhet. Det kan göra att du får hjärtklappning, tryck över bröstet och andnöd.

Vad är bröstkorgssmärtor?

 • Bröstkorgssmärtor på grund av muskelspänning eller sträckning, även kallat interkostal myalgi, betecknar ett tillstånd med spänningar och smärtor i muskler som ligger mellan revbenen. Smärtorna kan vara skrämmande, eftersom de kan upplevas komma från hjärtat eller lungorna.

Vad är orsaken till smärta i bröstkorgen?

 • DÅLIG HÅLLNING. Ja detta är faktiskt den vanligaste orsaken till smärta i någon del av bröstkorgen. En för svag rygg, en för stark bröstmuskel eller en för underrörlig ryggrad är bara några av förklaringarna till att problem kommer uppstå i bröstkorgen och ge diverse symptom på såväl framsida, utsida och baksida.

Hur fungerar muskler och senor i kroppen?

 • Muskler och senor gör att vi kan röra på oss och att viktiga organ i kroppen kan fungera. Musklerna ger stöd till skelettet och skyddar inre organ. I musklerna bildas också värme som hjälper till att hålla kroppstemperaturen på en lagom nivå.