:

Har mullvad ögon?

Innehållsförteckning:

 1. Har mullvad ögon?
 2. Är mullvad fridlyst?
 3. Hur långt gräver en mullvad?
 4. När får mullvadar ungar?
 5. Vart finns mullvadar?
 6. Vad gör mullvaden under vintern?
 7. Kan man ha mullvad som husdjur?
 8. Hur får man bort mullvadar i trädgården?
 9. Vad göra mot mullvadar?
 10. Hur blir man av med mullvadar?

Har mullvad ögon?

Mullvaden har en svart sammetsglänsande päls, kalt skärt tryne, ytterst små ögon. Ytteröron saknas. Framfötterna är stora och handliknande, lämpliga för grävning. Kroppslängd cirka 14 cm.

Är mullvad fridlyst?

Mullvadar är inte fridlysta i Sverige, det är inte olagligt att döda dem men en del anser det vara oetiskt.

Hur långt gräver en mullvad?

En endan mullvads gångsystem kan sträcka sig över 1000 m2 och mullvaden gräver 100 meter per dygn. Guiden om mullvad visar hur du kommer åt och bekämpar mullvadarna. Innehåll: Kort om mullvaden.

När får mullvadar ungar?

Fortplantning. Fortplantningen äger normalt rum en gång per år mellan mars och maj och resulterar i en kull på 2—7 ungar (genomsnitt 3). Dräktighetstiden är 4–5 veckor (genomsnitt 33 dagar) och ungarna diar ungefär 6 veckor.

Vart finns mullvadar?

Mullvadsdjur lever i Eurasien och Nordamerika, men i centrala Europa förekommer dock endast den europeiska mullvaden (Talpa europaea). Många mullvadsdjur, dock inte alla, lever i underjordiska gångar som de gräver själva, men några arter lever ovan jord eller delvis i vattnet.

Vad gör mullvaden under vintern?

Inför vintern skadar mullvaden daggmaskar så att de inte kan orientera sig, men trots allt håller sig levande och placerar födan i en underjordisk grop. Så har mullvaden levande föda under hela vintersäsongen. Den är mycket revirbunden och man har oftast inte mer än en eller två på tomten.

Kan man ha mullvad som husdjur?

Det är alltså aldrig okej att fånga ett djur från den vilda för att hålla som husdjur. Vill du däremot ha ett unikt husdjur finns det flera olika arter att välja mellan.

Hur får man bort mullvadar i trädgården?

Att bli av med mullvad

 1. Spruta in vatten i mullvadarnas underjordiska gångar med hjälp av en vattenslang.
 2. Hälla ricinolja ner i gångarna.

Vad göra mot mullvadar?

Att bli av med mullvad

 1. Spruta in vatten i mullvadarnas underjordiska gångar med hjälp av en vattenslang.
 2. Hälla ricinolja ner i gångarna.

Hur blir man av med mullvadar?

Ett annat alternativ är att jaga bort mullvaden med ljudvågor. Om du kilar ner en tom glasflaska i marken bildar vinden ett ljud som stör mullvaden. Du kan också använda små vindsnurror som avger ett knarrande ljud. Om inget av detta fungerar är det antingen en sork eller en väldigt envis mullvad.