:

Hur djup är Storsjön Östersund?

Innehållsförteckning:

  1. Hur djup är Storsjön Östersund?
  2. Har det funnits lax i Storsjön?
  3. Hur djup är Vänern?
  4. När går laxen upp i älvarna?
  5. När reglerades Storsjön?
  6. Hur många har dött i Vättern?
  7. Var är det djupast i Vänern?
  8. När vandrar laxen upp i älven?
  9. När lägger laxen sin rom?

Hur djup är Storsjön Östersund?

74 m Storsjön/Max depth Största officiella djup är 74 meter, och medeldjupet är 17,3 meter, det största inofficiella djupet är 92 meter uppmätt av en dykare. Sjöns normalvattenstånd är 292 meter över havet och varierar 2,75 meter enligt vattendomen från 1947.

Har det funnits lax i Storsjön?

Gullspångsälvens lax (liksom öring) har urgamla anor och ovanligt snabb tillväxt (se nedan). I Vättern och Storsjön (Jämtland) inplanterades arten 1959, vilket också skedde i Hornavan 1960. Senare har inplantering ägt rum i flera sjöar, men laxungarna vandrar oftast till havs.

Hur djup är Vänern?

106 m Vänern/Max depth

När går laxen upp i älvarna?

Laxen stannar i sin födelseälv som stirr, innan de efter 2-3 år (ibland upp till 5 år) transformeras till blanka smolt och simmar ut i havet. Då är de runt 10-20 cm, men i havet växer de fort och kan bli 110 cm

När reglerades Storsjön?

Under vårfloden bestäms Storsjöns tappning även av Håckrens reglering, eftersom dess utbyggnad genomfördes under förutsättning att vattenståndet i Storsjön inte skulle påverkas.

Hur många har dött i Vättern?

Minskningen har sedan fortsatt i takt med att allt fler har lärt sig simma och fått kunskap i vattensäkerhet. Under åren 20 var snittet 93 omkomna personer per år (1,.000 invånare). Under åren 20 är snittet 120 personer per år (1,.000 invånare).

Var är det djupast i Vänern?

Längsmed Vänerns strand så kan man finna Åmål, Säffle Kristinehamn, Karlstad, Lidköping, Mariestad och Vänersborg. Medeldjupet på sjön uppmäts till 27 meter och den allra djupaste delen i sjön är hela 106 meter yta till botten.

När vandrar laxen upp i älven?

Vandringen börjar redan på våren och fortsätter in på sommaren. Resten av sommaren tillbringar laxen i älven, och den leker först i september-november. Leken sker på 0,5-3 meters djup och kan vara i ett par veckor. Större delen av laxarna dör av utmattning under leken.

När lägger laxen sin rom?

Laxarna börjar sin vandring upp till de strömmande delarna av älven på hösten kring oktober och här inträffar leken och de lägger sin rom nedgrävda i grus och stenbotten (Armstrong et al. 2003). De laxar som överlevt vandrar sedan tillbaka till Vänern kring november-december, och även runt april – maj.