:

Vad beror svullna lymfkörtlar på?

Innehållsförteckning:

  1. Vad beror svullna lymfkörtlar på?
  2. Varför har man ont i lymfkörtlarna?
  3. Kan man känna lymfkörtlar på barn?
  4. Vad sitter lymfkörtlarna?
  5. Var på halsen sitter lymfkörtlarna?

Vad beror svullna lymfkörtlar på?

Lymfkörtlarna brukar svullna om det finns en infektion i närheten i kroppen. Då kan du känna körtlarna som avlånga, lätt ömmande knölar under huden. Att lymfkörtlarna svullnar beror på att de sätter igång immunförsvaret.

Varför har man ont i lymfkörtlarna?

Svullna lymfkörtlar är en vanlig orsak till att man har ont eller känner ömhet i armhålan. Lymfkörtlarna är en del av immunförsvaret och de brukar svullna upp i samband med att de producerar antikroppar vid virus- och bakterieinfektioner eller när ett sår är infekterat.

Kan man känna lymfkörtlar på barn?

Man har cirka 600 lymfkörtlar i kroppen, varav cirka 300 i hals- och huvudregionen. Inga lymfkörtlar sitter i kroppens mittlinje. Man kan känna lymfkörtlar på de flesta barn, även om de är friska.

Vad sitter lymfkörtlarna?

Lymfkörtlarna ligger ofta samlade i grupper, som pärlor på ett halsband, till exempel i armhålorna, nacken, vid käkarna, ljumskarna, bakom bröstbenet och längs de stora blodkärlen i magen. Lymfkörtlarna kan också finnas en och en utspridda i kroppen. Det finns mellan 5 lymfkörtlar i kroppen.

Var på halsen sitter lymfkörtlarna?

Det finns ca 600 lymfkörtlar i kroppen och ca 300 av de ligger i huvud- och halsregionen. Inga sitter i kroppens mittlinje. Godartad lymfkörtelförstoring är den vanligaste orsaken till knöl på halsen hos barn. Palpabla körtlar finns hos 38-45 % av friska barn (Larsson et al).