:

Vad räknas som laktosfritt?

Innehållsförteckning:

 1. Vad räknas som laktosfritt?
 2. Är det mycket laktos i smör?
 3. Hur lång tid tar det att reagera på laktos?
 4. Är kokt mjölk laktosfri?
 5. Hur vet man om man är laktosintolerant?
 6. Kan man äta Bregott Om man inte tål laktos?
 7. Hur mycket laktos i vispgrädde?
 8. Vad kan man göra mot laktosintolerans?
 9. Hur kan man äta Laktosfria produkter?
 10. Kan du göra en laktosfri sås?
 11. Var finns laktos i mjölkprodukter?

Vad räknas som laktosfritt?

All svensk hårdost, alltså den ost som du hyvlar, innehåller mindre än 0,1 gram laktos per 100 gram ost och passerar därmed Livsmedelsverkets gräns för en produkt som får kallas ”laktosfri”. Yoghurt innehåller en mindre mängd laktos, 3 gram laktos per 100 gram yoghurt.

Är det mycket laktos i smör?

Dessa låga halter saknar dock betydelse för personer med laktosintolerans. Mesost och messmör innehåller mycket laktos och måste uteslutas. Även mjölkchoklad och glass innehåller mycket laktos. De små mängder laktos som ingår i smör och margarin, har vanligen ingen betydelse för den laktosintolerante.

Hur lång tid tar det att reagera på laktos?

Besvären kan komma direkt efter du har ätit något som innehåller laktos. Men det kan även dröja upp till några timmar. Hur lång tid det tar innan besvären går över varierar från person till person. Det beror också på hur mycket du har ätit och på kroppens förmåga att bryta ned laktos.

Är kokt mjölk laktosfri?

Försvinner laktosen ur vanlig mjölk och grädde efter upphettning? Nej, laktosen försvinner inte genom att man hettar upp mjölkprodukterna.

Hur vet man om man är laktosintolerant?

Laktosintolerans innebär att tunntarmen har en minskad förmåga att ta upp mjölksocker, så kallat laktos. Det kan göra att du får ont i magen, diarré och gasbildning. Laktosintolerans är ofarligt och du blir av med besvären om du undviker mat och dryck som innehåller mjölksocker.

Kan man äta Bregott Om man inte tål laktos?

Laktosfritt smör på mackan, i baket och maten Du som är laktosintolerant kan njuta av laktosfritt smör och Bregott® på mackan, i baket och i maten.

Hur mycket laktos i vispgrädde?

Så här mycket laktos innehåller olika livsmedel (g per 100 g)

>6 g>3 g1 - 3 g
MesostGlassKonfektyrer*
MessmörMjölkVispgrädde
Pulver till vissa vällingar och grötar*Opastöriserad mjölkCréme Fraiche
MjölkchokladGetmjölkKeso (cottage cheese)

Vad kan man göra mot laktosintolerans?

Primär laktosintolerans Därför räcker det med att du undviker mat som innehåller mycket mjölksocker. Då brukar besvären försvinna. ibland kan du behöva avstå helt från mat och dryck som innehåller mjölksocker för att symtomen ska försvinna, men det är ovanligt.

Hur kan man äta Laktosfria produkter?

 • Den som klarar väldigt lite laktos, eller ingen laktos alls, mår bäst av att äta helt laktosfria produkter. Laktos finns i alla mejerivaror, och i vissa halvfabrikat. Det finns ofta laktosfria alternativ såsom grädde, keso och mjölkdryck. Ska du göra en sås kan mjölken/grädden bytas mot en laktosfri motsvarighet.

Kan du göra en laktosfri sås?

 • Det finns ofta laktosfria alternativ såsom grädde, keso och mjölkdryck. Ska du göra en sås kan mjölken/grädden bytas mot en laktosfri motsvarighet. Stekning kan ske i olja eller mjölkfritt/laktosfritt margarin. Livsmedelsverket har tagit fram en tabell över laktosinnehåll i olika livsmedel. Gå till en tabell över laktosinnehåll.

Var finns laktos i mjölkprodukter?

 • Laktos finns i all mjölk, inte bara i komjölk utan också i get- och fårmjölk. Många tål fil, yoghurt och andra fermenterade mjölkprodukter bättre. Bakterier som tillsätts fermenterade mjölkprodukter kan nämligen bryta ned laktos. Hårdost är generellt fri från laktos.