:

Vad hände med Estonias kapten?

Innehållsförteckning:

 1. Vad hände med Estonias kapten?
 2. Hur många ligger kvar i Estonia?
 3. Hur många besättningsmän överlevde Estonia?
 4. Har Estonia bärgats?
 5. Hur mycket blåste det när Estonia sjönk?
 6. Varför sänktes Estonia?
 7. Hur många omkom i Estonia?
 8. Hur många kvinnor överlevde Estonia?
 9. Vart gick Estonia på grund?
 10. Hur många dog med Estonia?
 11. När Estonias bogvisir lossnade?
 12. När ägde förlisningen av fartyget Estonia?
 13. Vad var Estoniakatastrofen i Östersjön?
 14. Vilken koordinater ist Estoniakatastrofen?

Vad hände med Estonias kapten?

Arvo Andresson var kapten på M/S Estonia, vilket han hade varit sedan fartyget togs i bruk för Estline i februari 1993. Andresson omkom i katastrofen. ... Det var han som ropade ut fartygets första "Mayday"-anrop, men det togs så småningom över av kollegan Andres Tammes. Ainsalu omkom i katastrofen.

Hur många ligger kvar i Estonia?

Estoniakatastrofen var en stor sjöolycka i Östersjön den 28 september 1994, då färjan och passagerarfartyget M/S Estonia förliste på öppet hav under färd från Tallinn till Stockholm. Enligt officiella rapporten fanns 989 personer ombord, varav 852 förolyckades. 137 personer överlevde.

Hur många besättningsmän överlevde Estonia?

Den 28 september 1994 skedde den största fredstida fartygsolyckan någonsin i nordiska farvatten. 852 passagerare och besättningsmän omkom när Estonia sjönk. 137 personer överlevde olyckan.

Har Estonia bärgats?

Dykare var inne i Estonia på officiellt svenskt uppdrag – och avslöjar nu att de enkelt kunde ha bärgat minst 125 kroppar. Men de fick aldrig klartecken från de svenska myndigheterna. ... Under tre dagar i början av december 1994 dök de på Estonia och såg mängder av döda kroppar.

Hur mycket blåste det när Estonia sjönk?

När Estonia förliste blåste det cirka 16 m/s vilket fortfarande är långt ifrån storm. Dessutom var det aldrig 5 meter höga vågor. Här under fortsätter haverikommissionens version: Klockan 19.00 regnade det och vinden var stark, 20-25 m/s.

Varför sänktes Estonia?

Estonias förlisning orsakades av hårt väder och utslitna gångjärn på färjans bogvisir, enligt den haverikommission som tillsattes av Sverige, Estland och Finland efter katastrofen. Kommissionens slutsats har dock ifrågasatts många gånger och flera alternativa teorier har presenterats.

Hur många omkom i Estonia?

För 27 år sedan, under en stormig natt i september, slet de fyra meter höga vågorna loss Estonias bogvisir, med följden att passagerarfärjan kapsejsade och sjönk på under en timme. Totalt 852 personer dog. Det finns ändå en grupp människor som inte köper den officiella förklaringen om hur Estonia sjönk.

Hur många kvinnor överlevde Estonia?

Att mer än 70 procent av kvinnorna överlevde i jämförelse med bara ca 20 procent av männen ledde till stora tidningsrubriker runt om i världen.

Vart gick Estonia på grund?

En av de stora sjöolyckor som det talas mycket om i Sverige är Estoniakatastrofen. Den 28 september 1994 strax före klockan ett på natten sjönk passagerarfärjan m/s Estonia mitt ute i Östersjön. M/s Estonia var på väg från Estlands huvudstad Tallinn till Stockholm. Ombord fanns 989 personer.

Hur många dog med Estonia?

Totalt 852 personer dog. Det finns ändå en grupp människor som inte köper den officiella förklaringen om hur Estonia sjönk.

När Estonias bogvisir lossnade?

 • Estonias bogvisir lossnade, färjan började snabbt ta in vattnet, kantrade och sjönk på öppet hav mellan finska Utö och estniska Dagö. Med sig ned i Östersjöns djup tog Estonia 852 passagerare och besättningsmän, varav 501 svenskar. Olyckan var, och är fortfarande, den största fartygsolyckan i nordiska farvatten i fredstid genom tiderna.

När ägde förlisningen av fartyget Estonia?

 • Förlisningen av fartyget Estonia ägde rum vid midnatt den 27 och 28 september 1994 på , cirka 25 nautiska mil (47 km) från finska Utö med bäring 157°. [32] Gravfrid har beslutats för platsen för vraket, för att hindra vrakplundring eller gravskändning genom dykning i

Vad var Estoniakatastrofen i Östersjön?

 • Estoniakatastrofen var en stor sjöolycka i Östersjön den 28 september 1994, då färjan och passagerarfartyget M/S Estonia förliste på öppet hav under färd från Tallinn till Stockholm. Enligt officiella rapporten fanns 989 personer ombord, varav 852 förolyckades.

Vilken koordinater ist Estoniakatastrofen?

 • Estoniakatastrofen – Wikipedia Koordinater: 59°23′N 21°42′Ö