:

Vad gäller vid receptfria läkemedel?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gäller vid receptfria läkemedel?
  2. Är det åldersgräns på receptfria läkemedel?
  3. Vilken myndighet avgör om ett läkemedel får säljas i dagligvaruhandeln?
  4. Får man köpa Alvedon under 18 på apoteket?
  5. Vilket statligt verk beslutar om ett läkemedel skall klassas som receptfritt eller ej?
  6. Vad är ett öppenvårdsapotek?

Vad gäller vid receptfria läkemedel?

För att ett läkemedel ska vara receptfritt ska det kunna användas för egenvård. Det innebär att det ska användas vid lättare besvär då du själv kan ställa diagnos och besluta om behandling. Vissa läkemedel är receptfria i mindre förpackningar, men när förpackningarna är större krävs recept.

Är det åldersgräns på receptfria läkemedel?

Den som bryter mot förbudet att sälja läkemedel till personer under 18 år kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Vid köp av receptfria läkemedel på apotek gäller ingen motsvarande åldersgräns, bland annat mot bakgrund av att man där har tillgång till personal med farmaceutisk kompetens.

Vilken myndighet avgör om ett läkemedel får säljas i dagligvaruhandeln?

5 § Apoteksombudet får för tillståndshavarens räkning sälja de receptfria läkemedel som tillståndshavaren bestämmer, dock inte läkemedel som med hänsyn till patientsäkerheten och skyddet för folkhälsan är olämpliga att sälja genom apoteksombud. Lag ().

Får man köpa Alvedon under 18 på apoteket?

Det finns ingen formell åldersgräns för att köpa receptfria läkemedel på apotek, med undantag av nikotinpreparat där det är 18-årsgräns.

Vilket statligt verk beslutar om ett läkemedel skall klassas som receptfritt eller ej?

Av bestämmelsen framgår att Läkemedelsverket, när ett godkännande för försäljning utfärdas, ska ange om läkemedlet ska klassificeras som receptbelagt eller receptfritt läkemedel.

Vad är ett öppenvårdsapotek?

Apotek (grekiska apotheke, "förråd") är en lokal eller butik för beredning och försäljning av läkemedel. ... De vanliga apoteken kallas öppenvårdsapotek vilka förser allmänheten. På sjukhus finns sjukhusapotek som försörjer sjukvården med läkemedel.