:

Vilken plyfa i badrum?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken plyfa i badrum?
  2. Vilken skiva i badrum?
  3. Hur tjock är en Våtrumsvägg?
  4. Vilket material är olämpligt som underlag för plattor i våtutrymmen?
  5. Vilken typ av Väggskiva ska man använda i våtrum?

Vilken plyfa i badrum?

Nej, det är inte krav att väggar i badrum ska byggas av plywood. Det finns dock en beräknad och provad typlösning för väggkonstruktion i våtutrymme som uppfyller Boverkets krav (Eurokod 5).

Vilken skiva i badrum?

Olika skivor passar nämligen med olika tätskiktssystem. Enligt Golvbranschens Våtrumskontroll (GVK) fungerar vanlig kartonggips utmärkt i både våtrumszon 1 och zon 2, så länge du inte använder ett rollat tätskikt. Kartonggips bör användas tillsammans med tätskiktsfolie, alternativt med plastmatta.

Hur tjock är en Våtrumsvägg?

Golvlutningen i duschdelen ska enligt Boverkets byggregler vara minst 1:150 (7 mm/m) för att säkerställa avrinning och högst 1:50 (20 mm/m) för att minska risken för halkolyckor. Golvlutningen på övrigt golv, bör enligt branschregler, vara mellan 1:200 (5 mm/m) och 1:100 (10 mm/m) .

Vilket material är olämpligt som underlag för plattor i våtutrymmen?

Det innebär att fuktbelastningen bakom tätskiktet kan komma att överstiga 75% RF. Då duger endast underlag av mindre fuktkänsligt material som betong, lättklinker eller i vissa fall skivor som anges i tabellen nedan, typ fibergips, cellplast eller betongbaserad skivor. Till exempel gipsskiva med kartong.

Vilken typ av Väggskiva ska man använda i våtrum?

Vid valet av en lämplig väggskiva i våtrum bör flera faktorer tas hänsyn till. En del skivor har lägre densitet, andra dammar mindre och en del har fördelaktigt pris. Väggskivor i våtrum är ett av flera byggmaterial som ska samverka vid installation och under lång livslängd.