:

När bör man sätta upp fågelholkar?

Innehållsförteckning:

  1. När bör man sätta upp fågelholkar?
  2. Vilka fåglar bor i fågelholk?
  3. Hur sätta fågelholk?
  4. Får man sätta upp fågelholk i skogen?
  5. Hur lockar man fåglar till fågelholk?
  6. Var placera Uggleholk?
  7. När bor fåglar i holk?
  8. Vilken fågel bygger bo av mossa?

När bör man sätta upp fågelholkar?

Hösten är bästa tiden på året att sätt upp nya fågelholkar, men det går även bra under vintern. Om du sätter upp nya fågelholkar under hösten och vintern så hinner de både vädras ut ordentligt och få lite patina så att de smälter in naturens färgskala, innan det är dags för fåglarna att flytta in och skaffa sig ungar.

Vilka fåglar bor i fågelholk?

Det är inte alla fåglar som häckar i holkar. Sparvar, Mesar, Trädkrypare, Svalor, Flugsnappare,, Ugglor och Tornfalk är några som du har möjligheten att locka med en holk. Men de har olika krav på sitt boende, så välj den holk som lockar de fåglar du vill ha i din trädgård.

Hur sätta fågelholk?

Svar Bra om holken kommer upp ca 3m, gärna på sydsidan av stammen. Gör så små hål som möjligt (med tanke på vilka fåglar du vill ha) och klä hålet med plåtbitar eller smånubb för att skydda för inbrott av ekorre, hackspettar mm. Sätt inte dit någon sittpinne - det bara underlättar för rovdjur att nå fåglarna.

Får man sätta upp fågelholk i skogen?

Var får man hänga upp fågelholkar? Allemansrätten gäller inte då det kommer till att hänga upp holkar. Om holken sätts upp på annat ställe än den egna gården eller sommarstugstomten behöver man fråga lov av markägaren. Markägaren får avlägsna olovliga fågelholkar.

Hur lockar man fåglar till fågelholk?

– Ett sätt är att sätta upp en holk anpassad för den art man vill locka dit. Arterna föredrar olika storlek på själva holken och ingångshålet till holken. En blåmes gillar ett ingångshål på 28 mm i diameter medan en talgoxe ofta behöver åtminstone 32 mm.

Var placera Uggleholk?

Att sätta upp en uggleholk Ugglor lär vilja ha lite utsikt mot jaktmarker, men bo skyddat i skogskant. "Inflygningen" bör vara någorlunda fri. Ska man sätta upp en uggleholk måste man vara minst 2 personer och ha två långa stegar.

När bor fåglar i holk?

Det kan dock ta olika lång tid för fåglarna att flytta in i holken. Ibland går det på några dagar, medan det ibland kan ta ett år. Vill du tajma in häckningsperioden när du ska sätta upp fågelholken är det bra att känna till är att exempelvis mesfåglar börjar bygga på sitt bo redan tidigt i april i södra Sverige.

Vilken fågel bygger bo av mossa?

Du hittar fler kort med fågelarter på webben: www.birdlife.fi/fagelvecka. Bygger sitt bo av löv, mossa, gräs, djurhår och växtrötter. Boet är för det mesta nära marken, vid roten av ett litet träd. Lägger 2–8 ägg i april-maj.